Riigikontrolör Alar Karis on märkinud, et PPA muutus ühendamisega küll efektiivsemaks, kuid kuna vähenenud on ka igapäevaselt põhitegevusega hõivatud inimeste arv, ei suuda PPA tulevikus enam neile pandud ülesandeid täita.

Riigikontroll märkis oma kontrolliaruandes, et ühendasutuse pidamiselt on riik raha kokku hoidnud ja seda eriti inimeste pealt, mida aga ühendamise plaanis ei olnud.

Praegu töötab PPAs umbes 5000 inimest, mis on 1000 võrra vähem kui 2010. aastal. Riigikontroll prognoosis PPA personalimuutusi kuni aastani 2025 ja leidis, et tegelikult on asutus hädas, sest töötajaskond väheneb pensionile minejate tõttu järgnevate aastatega veel üle 1700 inimese võrra ehk 30 protsenti.

Ühtlasi soovitas Riigikontroll jälgida, et pidevalt oleks tagatud PPA-le püstitatud ülesannete täitmiseks vajalik töötajate arv. Selleks on vaja pöörata järjepidevalt tähelepanu PPA töö- ja palgatingimustele, Sisekaitseakadeemia õppekohtade täituvusele ja lõpetajate arvule.

Riigikontroll soovitas valitsusel kujundada seisukoht PPA keskmise töötasu soovitud taseme kohta ning siseministril analüüsida, kuidas mõjub alarahastatus siseturvalisusele laiemalt.

PPA eelarve on tänavu 174,3 miljonit eurot, mis moodustab Eesti riigieelarvest 1,97 protsenti.