Pääsküla raba kaitse alla võtmise ettepaneku tegi Nõmme linnaosa halduskogu 4. oktoobril 2006. Tallinna Keskkonnaamet hindas ettepaneku põhjendatuks ning korraldas 2007. aastal ekspertiisi loodusobjekti kaitse alla võtmise eelduste tuvastamiseks.

„Ekspert leidis, et põhjendatud oleks ka Pääsküla raba ala riikliku kaitse alla võtmine, ent Keskkonnaministeerium ja riigi Keskkonnaamet jäid seisukohale, et ala omab kaitseväärtust eelkõige kohalikus kontekstis ning riikliku kaitseala moodustamine ei ole põhjendatud,“ tõdes abilinnapea Arvo Sarapuu.

Pääsküla raba ja seda ümbritsevate metsade näol on tegemist Tallinna ühe suurima tervikliku rohealaga, mida iseloomustab maastikuline mitmekesisus ja suur liigirikkus ning sellest tulenevalt suur keskkonnakaitseline ja keskkonnahariduslik väärtus. Pääsküla roheala suurus ning säilinud looduslik mitmekesisus on teinud sellest väärtusliku virgestus- ja puhkeala.

„Pääsküla raba kohaliku kaitse alla võtmise eesmärgiks on kaitsta raba maastikku ja elurikkust ning tagada sealsete puhkevõimaluste säilitamine ja parandamine,“ ütles Sarapuu.

Tallinna Keskkonnaamet koostas kaitseala piiri ettepaneku ning kaitse-eeskirja eelnõu, linnavalitsus algatas Pääsküla raba kaitse alla võtmise menetluse ning 4. septembril 2013 toimus Rahumäe Põhikoolis Pääsküla raba kaitseala moodustamise avalik arutelu.