Tallinna Ülikooli rekreatsioonikorralduse õppejõu ja matkajuhi Mart Reimanni sõnul eristab just eestimaalaste riskikäitumine meid põhjamaadest: „Suveilmad on meil põhjanaabritega ju üsna sarnased. Siiski upub Eestis igal suvel 100 000 inimese kohta mitu inimest enam kui Soomes. Kui igaüks paneb veele minnes päästevesti selga ning palub seda teha ka oma lähedastel, muutuvad peagi ka ühiskonna hoiakud.“

Uuringutest on selgunud, et lisaks alkoholile on traagiliste veeõnnetuste oluliseks põhjuseks ka päästevarustuse mittekasutamine. Kuigi 87% eestlastest ja 82% mitte-eestlastest arvavad, et päästevesti tuleks paadisõidul alati kanda, on reaalses käitumises pilt oluliselt halvem. Vaid 66% vastajatest, kes käivad paadiga sõitmas, kannavad paadisõidul alati päästevesti.

2014. aastal hukkus Eestis veesõidukiõnnetustes 12 inimest, kellest vaid ühel oli seljas päästevest. Möödunud aastal uppus sellistes õnnetustes kuus inimest, kellest samuti vaid üks kandis päästevesti. Iga päästevestita uppunu oleks vesti kasutades võinud ellu jääda.

Täna, 15. juunil algav Päästeameti veeohutuskampania „Armasta elu! Kanna päästevesti!“ keskendub päästevesti kandmisele veesõidukites. Veesõidukiõnnetustes on kahel viimasel aastal uppunud kokku 18 inimest.

Kampaania läbiv sõnum on „Armasta elu. Kanna Päästevesti!“, millega paneb Päästeamet kõigile südamele, et olenemata ujumisoskusest, soost või vanusest, tuleb veesõidukis alati päästevesti kanda. Paadis päästevesti kandmine peaks olema sama loomulik käitumine kui autos turvavöö kinnitamine.

Kampaania veebilehel saab vaadata veeohutuse teemalisi videosid ning tutvuda erinevate vestitüüpide ja nende omadustega. Lisaks harjunud formaatidele valmivad kampaania käigus uuendusliku meetodina õpetlikud ühe minuti loenguid. Lühikeses ja lõbusas formaadis näitlikustatakse, kuidas päästevest elu päästab, kuidas toimida, kui oled päästevestiga vette sattunud, millist päästevesti valida jne.

Seega - armastage elu, kandke päästevesti ja veenduge, et päästevest oleks seljas kõigil veesõidukis viibijatel!