Ekspertkomisjonid tõstsid uutest toodetest oma lemmikutena eriliselt esile piimatoodetest Delikatess Food OÜ suitsutatud juustupatsi ja Saaremaa Piimatööstuse Old Saare Special juustu, alkohoolsete jookide grupis Moe OÜ J.J. Kurbergi kanepi maitseviina ja humala maitseviina, kalatoodetest OÜ For Angula kuumsuitsu angerja marinaadis ja marineeritud angerja ning lihatoodetest Arke Lihatööstuse Eesti rohumaa veise antrekoodi.
Lisaks ekspertide poolt eriliselt esile tõstetud toodetele said Tunnustatud Eesti Maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi kandmise õiguse Mulke Crisps OÜ kollase peedi krõpsud, J.J. Kurberg Rukis rukkilinnaseviin, Eesti Lihatööstuse sardell juustuga seasooles, sardell seasooles ja viiner lambasooles, Arke Lihatööstus AS Eesti rohumaa veise minutipihv ja Eesti rohumaa veise romsteek. Pagari- ja kondiitritoodete grupis pälvisid pääsukesemärgi Eesti Leivatööstus AS minileivake Rukis, palaleib rukkijahust Rukis ja palaleib seemnetega Rukis ning Eesti Pagar AS šokokeeks ja võikeeks. Piimatoodetest võivad nüüd pääsukesemärki kanda ka Saaremaa Piimatööstus AS Öko täispiim, Öko Saaremaa mahejuust, Öko Kadaka mahejuust ja Seltskonna juustuampsud röstsibulaga.

Juba märki kandvate toodete osas kontrollis ekspertkomisjon seekord 55 toote kvaliteeti. Rõhuv osa järelkontrollis olnud toodetest vastas jätkuvalt Tunnustatud Eesti Maitse kvaliteedimärgi nõuetele, kuid viie toote osas tehakse tootjale märgukiri puuduste kõrvaldamiseks. Kõikide toodete kohta saadetakse ettevõtetele ekspertkomisjonide tagasiside.

Tooteid hindasid toiduainetööstuste, teadusasutuste ja -laborite erialaspetsialistidest koosnevad sõltumatud ekspertkomisjonid. Toodete hindamine toimub väljatöötatud kriteeriumide alusel, ekspertide isiklikud maitse-eelistused arvesse ei lähe. Objektiivsuse tagamiseks hindavad eksperdid tooteid anonüümselt, ilma et nad teaksid konkreetse toote valmistajat ja kaubamärki.

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on toidukvaliteedimärke välja andnud 1998. aastast alates, selle aja jooksul on kvaliteedimärgi saanud tuhandeid tooteid. Lisainfot pääsukesemärgi kohta leiab EPKK kodulehelt: www.epkk.ee/toidumargid/tunnustatud-eesti-maits.