PÄEVAPILT: Maisikrõpsud - sinised ja täitsa ökod?!
Sinised chipsid näevad välja, nagu oleks selliseks värvitud mingi jubedalt mürgise toiduvärviga. Tegelikult on tegemist nii naturaalse kraamiga kui olla saab - krõbuskitega, mis valmistatud mahedalt kasvatatud sinisest maisist.
Sinist maisi, mis tuntud ka hopi maisi nime alla, kasvatatakse Põhja-Mehhikos ja USA Mexicoga külgnevates osariikides, eriti Arizonas ja New Mexicos.
Erilise värvusega teravilja aretasid hopi indiaanlased, kes kasutasid sellest saadud jahu peamiselt leiva küpsetamiseks.
Hopi maisi terad on magusamaitselised ning kõrge toiteväärtusega, sisaldades 20% enam valku kui n-ö tavaline kollane mais. Samal ajal on tema glükeemiline indeks (näitab, kui kiiresti veresuhkur pärast toidu söömist tõuseb - toim) madalam.
Tänapäeval valmistatakse hopi maisist peamiselt tortillasid ja chipse. Just viimased leidis ühest Las Cruseses (New Mexico) asuvast kauplusest seal elav eestlanna, kes foto maisikrõpsudest Maaleht.ee-le saatis.