Paljud maainimesed ei teagi, et selline võimalus olemas on.

“Loomaarst toob need tabletid mulle koju,” jutustab taluperenaine. “Karbi eest maksan seitse eurot. Seal on kaks lehte ja kümme tabletti. Kaks lehte on 20 nädalat. Mul on lihtsam niimoodi.”

Eestimaa eri paikades küsitakse nende tablettide eest erisugust hinda.

Lääne-Virumaal Väike-Maarjas saab paki 5 euro ja 30 sendiga, Tartumaal ja Haapsalus tuleb samasuguse paki eest maksta 7 eurot, pealinna naabruses asuvas Rae vallas, mis kuulub nn kuldsesse rõngasse, isegi 7 eurot ja 50 senti.

Tablett võib olla kassile ohtlik

“Ma annan aasta läbi neid tablette,” jutustab Ere-Kai Lotta. “Iga nädal üks tablett. Tavaliselt annan ma selle teisipäeval.”

Ja nii juba teist aastat. Küla isakassid ei tunne sestpeale enam Ere-Kai Lotta emase Matilda vastu huvi.

Kuigi Väike-Maarja valla loomaarst Maia Vainult on oma rahvale juba aastaid siniseid tablette jaganud, leidub ka sealkandis rahvast, kes pole tablettidest midagi kuulnud. “Tulevad sellised kohale, imestavad – oi, mis te räägite.” Teadjad annavad neid tablette aga innaajal ka koertele.

Väike-Maarja loomaarast räägib kõikidele oma klientidele, et siniste tablettide kasutamine on kassile ohtlik. “Pikemaajalisel tarvitamisel mõjub see tervisele,” seletab tohter. “See pärsib munasarja tööd: tekivad emakapõletikud, munasarja- ja udarakasvajad. Siis on kindel operatsioon.”

Lisaks tablettidele aitavad tiinust ära hoida hormoonsüstid. “Aga need lõpevad tavaliselt mädaemakaga,” seletab Viljandi loomatohter Riina Jõgila.

“Tabletid ei ole hea variant,” kinnitab Väike-Maarja kolleegi juttu pealinna loomatohter Tiina Toomet. Mõistlik oleks kassid ikkagi steriliseerida, s.t teha operatsioon.

Väike-Maarja loomaarsti sõnul annavad inimesed algul kassile siniseid tablette. “Pärast, kui raha on kogutud, tulevad opereerima.”

“Mina küll ei ütle, et tabletid oleks kassile halvasti mõjunud,” teatab Ere-Kai Lotta. Kassi steriliseerimine on pensionäri sõnul kallis. “Ja kuidas ma selle kassiga veel loomaarsti juurde lähen?” küsib aastaid Tartumaal lihaveiseid kasvatanud naine. “Mina, pensionär, kes ma ise olen transporditav.”

Lõikuse hinnad on väga erinevad

Nagu tabletid, on ka kasside kohitsemine ja steriliseerimine eri paigus väga erineva hinnaga.

Mõnes kohas võib emase kassi lõikuse saada 35 euro eest, teisal tuleb välja käia tervelt 80 eurot.

“Kapitalistlik majandus ongi niisugune,” seletab Riina Jõgila Viljandi Männimäe loomakliinikust. “Kes ei maksa personalile palka, saab pidada ka väikseid hindu. Kus pole abilisi, seal võib väikse hinnaga saada. Kus on ruumid üüritud, seadmed liisitud ja abilised tööl, seal ei saa hinnad odavad olla.”

“Ma olen üksiküritaja,” seletabki oma odavaid hindu Haapsalu loomaarst Marika Pärnapuu. “On väga suur vahe, kas on kliinik või tegeleb inimene üksinda.”

Kuid ka steriliseerimisega kassiomaniku mured ei lõpe.

“Lõigatud kassid peavad erihoolt saama,” rõhutab Väike-Maarja loomaarst Maia Vainult. “Poetoit steriliseeritud kassile enam ei sobi. See keerab kassid nahka. Odavad toidud on väga tuharikkad, loomsed valgud on neis asendatud taimsetega, aga see mõjub kasside neerudele...”

Kuid eritoit on kallis. “Ehmatab küll ära,” tunnistab dr Vainult. Ta kinnitab siiski, et nood, kes lasknud kiisut lõigata, ostavad tema kliinikust ka eritoitu koju kaasa.

Tallinna külje all Rae vallas tegutsev loomaarst Helena Trus on siiski teist meelt. Steriliseeritud kass võib tema sõnul rahumeeli tavalist kassitoitu süüa. “Emasel kassil ei ole see nii oluline. Seda võib anda, kui kass elab oma naturaalset elu, siis ei ole see hädavajalik.”

Rae vallas steriliseeritakse aastas 70−80 kassi, Haapsalu loomaarst Marika Pärnapuu lõikab lausa 140 kassi.

Vaeses paigas pole raha kassile raisata

“Väga vähe on siin selliseid kasse, kes pidevalt poegiksid,” iseloomustab Helena Trus keskmisest jõukama rahvaga asustatud Rae valda. Tema kliinikusse jõuavad reeglina steriliseeritud kiisud.

Ka Haapsalus on kasside steriliseerimine populaarsem kui tablett.

“Tabletti võtavad rohkem need, kel on metsikud kassid,” jutustab doktor Marika Pärnapuu. “Vanad inimesed ei jaksa neid enam kinni püüda. Siis on tablett lihtsam.”

Vaesemas Lõuna-Eestis on kassipidamise kombed sootuks teistsugused.

“Minu käest küsitakse tablette väga vähe,” tunnistab ühes Lõuna-Eesti vallas toimetav loomaarst. “Inimestel on omagagi hakkama saamine väga raske,” ütleb tundmatuks jääda sooviv tohter.

“Mul on vaid kaks-kolm kundet, kes kassil tablette kasutavad. Kui keegi küsib, olen soovitanud kass kohe ära steriliseerida.”

Tema sõnul teevadki arukad inimesed operatsiooni ära. “Arukas inimene teeb selle ära. Kui aru ei ole, siis pole mitte midagi teha,” resümeerib veterinaar.

“Loomapidamine on luksus, seda peab inimene arvestama,” tõdeb Riina Jõgila Viljandi Männimäe loomakliinikust. Tohtri sõnul ei pea maainimesel, vastupidi laialt levinud arvamusele, ilmtingimata kodus kass ja koer olema.

“Parim lahendus on see, kui omanik on vastutustundlik ja hoiab jooksuajal oma loomad kinni,” ütleb diktor Jõgila. “Kui inimene on endale looma võtnud, siis ta ju vastutab tema eest.”

Läinud nädalal kirjutas Maaleht, et igal aastal uputatakse Eestis tuhandeid kassipoegi ja koerakutsikaid, ehkki seaduse silmis on see kuritegu. Loomapoegade sel viisil hukkamise eest lubab seadus määrata kuni aasta pikkuse vangistuse.

Samal teemal: “Karistuseta mõrvad: igal aastal uputatakse Eestis tuhandeid koera- ja
kassipoegi”, ML, 28. veebruar



Kui palju lõikus maksab?




 Emase kassi Isase kassi
 steriliseeriminekastreerimine
 Väike-Maarja40 eurot25 eurot
 Haapsalu (loomaarst Marika Pärnapuu)35 eurot20 eurot
 Rae vald73 eurot37 eurot
 Viljandi Männimäe loomakliinik68.33 eurot 41.96 eurot
 Tartu Maaülikooli loomakliinik120 eurot70−80 eurot
 Tartu (Janne Orro loomakliinik)80 eurot 40 eurot