Ka Palmse mõis ise on külalistele avatud: näha saab härrastemaja mõisnike eluolu tutvustavat ekspositsiooni. Uudistajaid ootavad veel vastrenoveeritud palmimaja eksootiliste taimede, viirpapagoide ja koikaladega, härjatalli piiritusenäitus, linnaserehe juures meisterdamise õu ja väikeloomade aedik ja teised väljapanekud. Mõisapargis on elav muusika, söögikohad, tegevused lastele ja ponisõidud, toimub Heiki Mätliku kontsert.

Mis täpsemalt kavas on?

Pidulikule lipuheiskamisele kell 10.30 järgneb ülevaatlik esitlus Eesti ohustatud hobusetõugudest, mille viib läbi Eesti Hobusekasvatajate Selts.

Värke Eesti meister Dina Ellermann tutvustab huvilistele koolisõidu saladusi. Efektse Royal Pokemoniga näidatakse erinevaid koolisõidu harjutusi ja võistluskava. Dinaga koos esineb ka Grete Hussar hobusel Rohan Warrior. Etendust saadab Eesti parimaks kitarristiks tituleeritud Heiki Mätlik.

11.30 algab mõisa ees XXI Eesti raskeveohobuste päev, kus hinnatakse selle tõu parimaid isendeid.

Mõisa taga suurel platsil saab näha teiste spordialade näidisvõistlusi ning erinevaid hobustega tehtavaid töid.

Kell 12.30 algab takistussõit, kavas on valiktakistussõit jokkeriga kõrgusel 70 cm. Võistluse korraldab Lahemaa Hobuklubi.

Kell 14.00 algab rakendispordi demonstratsioonvõistlus. Näha saab nii ühe kui mitme hobusega rakendeid. Võistluse kohtunik ja moderaator on Eesti Ratsaspordi Liidu rakendispordi mänedžer Marko Villemson.

Kella 12.00 kuni 15.00 tehakse erinevaid hobutöid, nagu heinategu, kelguvedu, palgivedu, tutvustatakse hobutööriistu jm.

Kell 15.30 esitleb Eesti Hobusekasvatajate Selts maksimaalveo katset. Kui palju jaksab üks hobune vedada? Tule vaatama!

Kogu päeva vältel toimuvad Lahemaa rahvuspargi looduskeskuses seminarid ja töötoad, kuhu on kõigile huvilistele sissepääs tasuta, eelregistreerima ei pea. Täpsem kava on veel täiendamisel, aga mõned esinejad on juba teada:

  • Martti Hääl: Hobustest Eestis ja hobumajanduse tähtsusest
  • Priit-Kalev Parts: Hobuse järel 21. sajandi Eestis
  • Krista Sepp: Eesti ohustatud hobusetõugudest
  • Siiri Nõva: Nõuded hobusetallidele
  • Ave Paulus: Üleskutse: Elavad külamaastikud

Saab vaadata Ago Ruusi fotonäitust ja filme hobustest, Rein Marani film "Inimene ja loodus", Imre Annuse filmi "Hobusemehed". Üleval on Voldemar Luha puust nikerdatud hobutöömudelite näitus ning näidatakse videot Voldemar Luha intervjuudega.

Avatud on veterinaari telk, toimuvad hobuse tervist käsitlevad töötoad. Tutvustakase hipoteraapiat, sadulaid ja ratsavarustust, kätt saab proovida rakendamises ning müügil ka hobuteemaline kirjandus.

Pileteid hinnaga hind 10 eurot saab osta kohapeal, need sisaldavad Palmse mõisa külastust ja osalust hobupäeval. Lastele (kuni 15 ka) on sissepääs tasuta.