KOKSTI

vala ja solberda

salaja volberda

A. ITSKOK



Rikkad annavad taaskasutuses eeskuju

Siiani on arvatud, et taaskasutus on vaeste ning eluheidikute pärusmaa. Kuid masu on meid kõiki õpetanud ja üha enam räägivad oma taaskasutuse kogemusest rikkad ettevõtjad ning tuntud poliitikud.

Varem pidevalt kortereid ja maju vahetanud ettevõtja Anatoli Kalkun kasutab juba teist aastat ühte ja sedasama maja Pirital.

“Mis mul muud üle jääb,” selgitab mees, kes on varasema priiskava elustiili vahetanud askeetliku elu vastu 1600-ruutmeetrise üldpinnaga tagasihoidlikus eramajas, kus tal on naisega kahe peale kasutada ainult üks köetav välibassein.

“Oma Kakumäe, Kuressaare, Viljandi ning Haapsalu majades olen kütte ja vee kinni keeranud, basseinid on tühjaks lastud, Tallinna ja Pärnu korterid on konserveeritud,” lisas mees, kes on ka isiklikus elus taaskasutuse teed läinud ning elab juba seitsmendat kuud järjest ühe ja sama naisega.

Ka poliitiku ning endise ministri Valdur Rindkere arvates ei ole taaskasutuses midagi häbenemisväärset.

“Olen minagi pidanud viimastel aegadel püksirihma pingutama,” selgitas kahe lapse isa Rindkere “Naerile”, “alati ei ole võimalik uusi asju osta. Nii olen pidanud teinekord mitu nädalat järjest sama ülikonnaga tööl käima, mantlist rääkimata.

Sokkide ning päevasärkide taaskasutuseks olen välja mõelnud koguni oma nipi — viin need õhtul pesumajja ning saan järgmisel päeval puhtana tagasi. Nii saab üht ja sama riietuseset kasutada mitu korda.”

Taaskasutuse usku on pöördunud ka tuntud kinnisvaraärimees Hillar Klintton.

“Loomulikult armastan ma üle kõige uusi luksusautosid, kuid ehitusturg kiratseb ning ma ei saa enam endale osta kõike, mida hing ihaldab,” lausus ärimees ja tunnistas, et temalgi tuleb majanduslanguse karmi reaalsusega arvestada.

“Märtsi alguses ostsin endale uue Bentley Continental GT, nüüdseks olen sellega sõitnud juba pea kaks kuud. Varem polnud ma mingi kasutatud autode fänn, kuid nüüd hakkan juba harjuma ning enne suve ma endale kindlasti uut autot lubada ei saa.”

SERGEI KRAANA

“Naerile” otse taaskasutuskeskusest


VILDE VAADE

Eelmisel nädalal tõin veerus päevavalgele ühe riigikogulase mõtted, kelle salaklade leidsin Toompea lossi meestetualetist kraanikausi alt.

Kuna omanik ei ole välja ilmunud ning valijad lausa anuvad väljavõtteid bestsellerist, avaldan sellest järjekordse katke luba küsimata:

“Olen kõigest paar nädalat tööl olnud, kui olen omadega juba miinuse äärel. Mu tank võtab nii palju kütust, et kuluhüvitiste limiit on peaaegu täis. Peaks vist suurema auto võtma? Äkki siis saavad teised ka aru ja tõstame kõik hüvitiste limiite?

Tööd on ju vaja teha. Ja üleüldse — mida suuremad meie hüvitised on, mida rohkem meie kütust ostame, seda rohkem raha me aktsiisiga ju riigieelarvesse saame. Või olen ma millestki valesti aru saanud?

Ega mina selles süüdi ole, et mul on suur suguvõsa ja palju sõpru, kelle paake on vaja täita. Ka nemad on valijad ja vaeseid valijaid on vaja aidata. Fraktsiooni esimees oli sama meelt. Ma olen alati öelnud, et kui nemad ei ole minu valijad, siis kes veel?

Kuna valijatega tuleb süstemaatiliselt kohtuda ja kuna mina alati nende juurde ei jõua, siis on see ju põhjendatud, et ostan kütust nende autosse — nemad kui valijad tulevad siis ise minu juurde.

Pidasin naisega aru, et vist kirjutame end Raplamaale sugulaste juurde sisse. Siis saaksime Tallinna südalinnas üürida endale kena suure katusekorteri, ise sentigi selle eest kulutamata. Kuna elan sissekirjutuse järgi maal, siis saaksin ju korteriüürihüvitist! 20 prossa palgale lisaks! Juhhei! Oma praeguse kesklinna korteri anname aga üürile — naiselgi on taskuraha vaja.

Kuuldavasti tõstetakse meie sööklas ja puhvetis hindu. Peab vist tarbijakaitseametisse pöörduma. Kui sellest ei aita, pöördume fraktsiooniga otse OECD poole.

Varsti tulevad talgupäevad “Teeme ära!”. Otsustasime siin isekeskis, et teeme selle pulli ära — tuleme sel päeval kõik tööle ja istume kogu istungi aja saalis.

Pärast seda teeme puhvetis viinavõtutalgud “Toome, joome ja viime ära!”. Dirigendipoiss Tarmo lubas ka tulla, miks mitte juhatama. Kui ta muidugi aega leiab.”

ANTON VILDE

Kevad südames, kopsus ja maksas 

Naeri karikatuur

MUDA MIHKEL PAJATAB

Luuavarre naised on lubanud hakata soomuutust tegema, kui neile ei maksta sama palka mis meestele.

Üks juhus juba on. Sooda Aino vahetas sugu ja võttis endale mehe nime — Mati. Vanast harjumusest käib naistesaunas edasi.

Meie kaupluses on nüüd kõik tooted sõbra hinnaga. Sõber ütleb hinna, ja kaup tehtud. Õrnema soo esindajad saavad sõbranna hinnaga.

Poe juures on filosoofid veidi murelikud, kuna volbripäeval on Luuavarres alkoholimüük keelatud. Vähe sellest — ka odekolonni pole võimalik siis osta.

Igavene sigadus. Võib olla on mõnel mehel plaanis just sellel päeval habet ajada, kuid nõidade peo pärast jääb ajamata.

Nõidade päeva puhul toimuvad Luuavarres missivõistlused, milles saavad osaleda ainult endised missid. Vanim miss, kes ennast on üles andnud, saab samal päeval 92aastaseks, ja noorim missikandidaat on 18aastane.

Oodata on põnevat võistlust, kus võib näha ka pisaraid, kuna võistluste lõpus peab iga osaleja koorima ämbritäie sibulaid.

Võitjaga sõlmitakse aastane leping reisisaatja kohale ning krooniks saab võililledest punutud võidupärja, mida võib aasta otsa kanda.

Filosoofid on poe juures juba asutanud kihlveokontori.

Muda Mihkel



VAATAKS TÕTT

JAAK AAVIKSOO: “Tühja kõhuga targa jutu kuulamisest on rohkem kasu kui täis kõhuga lolli jutu kuulamisest.”

Eesti Päevaleht, 9. november 2002



TÕRRE PÕHJAST

Ma ei ole taimetoitlane seepärast, et ma loomi armastan, vaid seepärast, et ma taimi vihkan.

A. WHITNEY BROWN



AMET EI RIKU

- Tallalakkujal tuli ette keelekomistus.

- Nudistil polnud midagi varrukast võtta.

- Kõhurääkija rääkis täis suuga.

- Napsivenna peas logisesid pitskruvid.

- Joodik võttis tarbimislaenu.

- Sünoptik kasutas tihti ilmaütlevat käänet.

ANDRES ÜLVISTE



KOKKU JA LAHKU

- Hakkliharaiuja.

- Tarkusehammasratas.

- Täisnurgaadvokaat.

- Ausõnavabadus.

- Lennupostituvi.

- Valerahamagnaat.

JÜRI PAET


NALJAVÕISTLUS“Naeri” naljavõistluse “Mida lühem, seda parem” kell kukub 30. aprillil.Vt lähemalt: “Naeris”, 31. märts 2011