Parimaid toiduaineid hinnanud komisjon sõi moosi ja jogurtit

 (2)

Parimaid toiduaineid hinnanud komisjon sõi moosi ja jogurtit
Konkurss Eesti Parim ToiduaineFoto: Raivo Tasso, MAALEHT/RAIVO TASSO

Sel nädalal alustati konkursile “Eesti Parim Toiduaine” esitatud toodete hindamist. Teisipäeval valiti Tartus parimad Lõuna- ja Lääne-Eesti väiketootjate tooted.

Tänavu astub Eesti Parima Toiduaine konkursil võistlustulle 27 Eesti väikeettevõtet, kes on hindamisele esitanud kokku 57 toodet. Lõuna-Eesti väikeettevõtted olid konkursile esitanud 17 ja Lääne-Eesti omad 14 toodet.

Hindamiskomisjoni esimees professor Mihkel Zilmer ütles, et tootjate poolt tuuakse tihti välja, et tooted on laktoosi- või kolesteroolivabad. Ameerika toitumissoovitustest on välja võetud lause, et toidukolesterool on seotud verekolesterooliga. “Nii et kolesteroolivaba pole enam argument, kuigi mingi aeg tagasi räägiti sellest hästi palju,” tõdes Zilmer.

Toiduliidu tegevjuht Sirje Potisepp ütles, et sel korral oli märksõnadeks vinnutatud, piimane ja moosine. Hindajate ette toodi lausa kolm kuivatatud lihast toodet – OÜ Sirloni maheveiselihast Vinnukas ning Snakit Foods OÜ kuivatatud sealiha ja veiseliha. Lüllaltki palju oli ka piimatooteid ja moose-mahlu.

Konkursile esitati näiteks AS Bacula poolt välja töötatud Eesti esimene funktsionaalne moos, kuhu on lisatud kiudaineid. Sada grammi seda moosi annab veerandi päevasest kiudainete vajadusest. Kliinilised uuringud näitasid, et moosi tarbijatel paranes oluliselt magneesiumi omastamine.
Kõige rohkem üllatasid aga OÜ Metakori kohalikest toorainetest valmistatud vaarikaäädikas ja angervaksasiirup, mida saab kasutada nii juustu, puuviljasalatite kui ka jäätise serveerimiseks, aga ka marinaadides ja mineraalveega segatult joogina.

„Väiketootjad on tänavu konkursile esitanud erakordselt põnevad tooted, mis paistavad silma nii huvitava koostise kui ka kõrge kvaliteedi poolest. Väiketootjate panus kodumaise toiduvaliku rikastamisse on asendamatu ja Eesti Parima Toiduaine konkursil osalemine on väikefirmadele hea võimalus oma uudistoodetele tähelepanu saada,“ sõnas Toiduliidu tegevjuht Sirje Potisepp.

Potiseppa sõnul on piirkondlik võit aidanud paljudel väiketootjatel saavutada suuremat tuntust ning laiemat kättesaadavust poeriiulitel. „Eesti Parima Toiduaine konkursi põhieesmärk on tunnustada kodumaist toidutoodangut ning edu hindamisel annab tootele kvaliteedigarantii, mida inimesed usuvad ja väärtustavad,“ selgitas Potisepp.

Eesti Parim Toiduaine 2015 parimad piirkondlike väikeettevõtjate tooted selgitatakse välja neljas kategoorias: Lõuna-Eestis ja Põhja-Eestis kandideerib väikeettevõtete parima toiduaine tiitlile 17 toodet, Virumaal üheksa toodet ja Lääne-Eestis 14 toodet. Võitjad avalikustatakse aprilli lõpus toimuval Toiduliidu aastakonverentsil.
Eesti Parima Toiduaine piirkondlikku konkurssi viiakse läbi kaheksandat korda ja selles saavad osaleda väikeettevõtted, kus töötab kuni 50 töötajat ja mille aastakäive ei ületa 10 miljonit eurot.

Mullu pälvisid parima piirkondliku väike-ettevõtte toote märgid MTÜ Peipsimaa Kogukonnaköögi Manu hõrk jõhvikakaste, Pure Line Product OÜ plombiirjäätis meega, Freezedry OÜ Külmkuivatatud maasikas ja Kuressaare Jäätis OÜ mustsõstraketšup.


Maalehel on ilmumas kõigile eestlastele oluline raamatusari “Eestile elatud elud”.
Raamatusarja saab tellida raamatud.maaleht.delfi.ee või osta iganädalast raamatut koos Maalehega erinevatest müügikohtadest.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare