Sama meelt on Lea Lai Läänemaalt Risti vallast – maal on tublisid peresid palju. “Tunnustus on tähtis ses mõttes, et meie tegemised on ümbruskonna rahvale olulised olnud,” märgib Lai.

Teod räägivad nende naiste eest ise. Kuue aastaga, mil Lea Lai on olnud Piirsalu paarisaja elanikuga küla vanem, on külaelu jõudsalt edenenud.

“Olen kirjutanud palju projekte, teisalt on õnnestunud ka külarahvas koos peredega ühiselt tegutsema panna,” räägib eestvedaja.

Tänu projektidele on remonditud rahvamaja, kus on ka dušivõimalus – külas elab palju eakaid, kel pole kodus vett sees. Pargis asuval tiigil on uued sillad. “Kõlakoja ehitamisel tegid külainimesed aga kogu omaosaluse vabatahtliku tööna,” kiidab Lai.

Risti päästekomandos töötav Urmas Lai on aga jahimehena ümbruskonna noori jahihuvilisi õpetanud ja toetanud. Mitmeid ettevõtmisi on korraldanud nüüdseks juba gümnaasiumi lõpetanud tütred Maarja ja Liina. Üks viimatisi neist oli Liina loodud Risti valla noorte fotokool.

Preemiaks pääs kirikutorni

Läbi mitmesuguste ettevõtmiste on kogukonnatunde suurendamisse panustanud Harjumaal kogukonna pärli tiitli pälvinud Nissi Maarja koguduse õpetaja Lea Jants-Ylönen koos soomlasest abikaasa Heikkiga.

Eeskätt just tänu nende innukale tegevusele on renoveeritud XIX sajandi keskpaigast pärit leerimaja, mis on nüüd üks Eesti kaunimaid kogudusemaju ja Riisipere aleviku pärle.

Seda õdusat maja saavad lisaks kogudusele kasutada teisedki soovijad. “Kirik on ju kõigi inimeste, kogukonna jaoks, seepärast ei saa üht teisest eraldada,” põhjendab Lea Jants-Ylönen.

Nissi Maarja kogudus on partneriks paljudele valla seltsidele ja organisatsioonidele. Küllap just seepärast pälvis Ylönenide juhitav kogudus ka tänavuse Nissi valla aastapreemia.

Koostöös kogudusega on sündinud valla noortekeskuse viiepäevane laager, varsti juba kümme aastat ollakse iga-aastane koostööpartner valla õpilasmalevale – lapsed aitavad kalmistut korrastada. “Me premeerime neid hea töö eest kiriku torni pääsemisega, see on nende suur soov alati olnud,” räägib Jants-Ylönen.

Mitu aastat on nad teinud koostööd Lehetu külaseltsiga, kuhu on Soomest toonud jagamiseks eluks vajalikku. Abivahenditega on nad toetanud ka vallas asuvat Munalaskme hooldekodu.

“Mina kirjutan projekte, kuid abikaasa tegeleb sellele järgnevaga – suhtleb fondidega, võtab pakkumisi, valib materjale, jälgib ettevõtmise käiku,” selgitab Lea pere tööjaotust.

Ylönenid on märganud, et iga aastaga tullakse kogukonnas aina enam paljude tööde juures oma abi ja ideid pakkuma. “Koostöö on suurenenud, tahetakse ka ise kätt külge panna,” rõõmustavad nad.

Pärl peaks saama tavaks

Liikumise Kodukant tänavu esimest korda ette võetud konkursile “Kogukonna pärl 2012” esitas külarahvas üle Eesti 125 kandidaati, kelle seast tunnustati igas maakonnas üht perekonda.

”Esimese korra kohta oli kandidaate parasjagu ja hindajatel otsustamine üpris keeruline,” tunnistab Kodukandi tegevjuht Kaie Toobal.

Toobali sõnul ollakse seda meelt, et perede tunnustamisest sünniks tava. “Pere on üks ühiskonna alustalasid ning nad väärivad üleriigilist tunnustust,” lisas ta.

Regionaalminister Siim Kiisler on ettevõtmisega vägagi rahul. “Konkurss ületas meie ootusi igas mõttes,” lausus ta. “125 kandidaati on suur arv ja need on ju kõik inimesed, kes oleks seda tunnustust väärinud. Need on inimesed, kelle tegemisi on märganud just neid ümbritsevad inimesed, nende kogukondade liikmed, kus nad toimetavad.”

Kiisler lubas, et konkurssi tahetakse jätkata ka järgmistel aastatel.



PARIMAD OMADE SEAST

Kogukonna pärlid 2011

Harjumaa

Lea ja Heikki Ylöneni pere, Nissi vald

Hiiumaa

Merike ja Tõnis Niimanni pere, Käina vald, Kassari küla

Ida-Virumaa

Vilve ja Kalev Niine pere, Mäetaguse vald, Atsalama küla

Jõgevamaa

Katrin Kaalepi pere, Tabivere vald, Juula küla

Järvamaa

Hele ja Sven Aluste pere, Roosna-Alliku vald, Koordi küla

Läänemaa

Lea ja Urmas Laia pere, Risti vald

Lääne-Virumaa

Zinaida ja Vladislav Režnitšenko pere, Tapa vald

Põlvamaa

Reet Pettai pere, Veriora vald, Süvahavva küla

Pärnumaa

Kadri-Aija ja Vahur Viigi pere, Surju vald, Lähkma küla

Raplamaa

Urve ja Valter Uusbergi pere, Rapla vald

Saaremaa

Tiina ja Rein Oleski pere, Leisi vald, Metsküla küla

Tartumaa

Kristina ja Tarmo Ruderi pere, Rõngu vald, Tilga küla

Valgamaa

Pille ja Indrek Valneri pere, Helme vald, Taagepera küla

Viljandimaa

Urve ja Romeo Mukki pere, Suure-Jaani vald, Kuhjavere küla

Võrumaa

Kadi ja Hendrik Noore pere, Rõuge vald, Sänna küla

Allikas: liikumine Kodukant