Pärnu lennujaam on rahvusvaheline lennujaam ja meil kehtivad rahvusvahelised reeglid. Me ei saa teha muud, kui täita Euroopa komisjoni ja Eesti lennuameti kohustusi, meie pädevuses ei ole otsustada, kas reisile läheb kihnlane, pärnakas või välismaalane, keda me ei tunne.

Räägime siis konkreetsetest situatsioonidest. Kas saab pidada normaalseks, et turvatöötaja lasi lahti pakkida gümnaasiumitüdruku jõulupaki, milles oli korv, kaelakett, küünal ja šokolaad?

Kui julgestustöötajal tekib kahtlus, on tal selleks õigus. Kui pakendi sisu tundub julgestustöötajale kahtlane, tuleb tal pakend lahti teha, ükskõik kui ilusti on see pakitud. Sama kehtib soengute kohta - ükskõik kui ilusti on see tehtud, kui julgestustöötaja ei suuda oma verega alla kirjutada, et see inimene on ohutu, tuleb eemaldada riideesemed ja lahti võtta suured soengud. Julgestustöötaja ei võta vastu otsust, kas see on inimlik.

Teine situatsioon: turvatöötaja ajas üles turvahällis magava lapse, kes terve lennu aja karjus. Kõik selleks, et laps ja häll läbi otsida.

Reeglites on, et lapsevankris ja ratastoolis olev isik tuleb välja võtta ja vaadata seade eraldi läbi. Meil on ühtsed reeglid ja kõikidele reisijatele, kes läbivad Pärnu terminali, tuleb kohaldada ühtseid julgestusnõudeid.

Mis moel on ohtlik juukseklamber, mille julgestustöötaja ära võttis? See ei olnud mul peas, ma panin selle kasti, sest see on metallist ja ma tean, et seade hakkab piiksuma.

Avalikult on teada antud esemetest, mis kaasasolevas pagasis on keelatud. Üks kategooria on torke, lõike- või terariistad ja kui see klamber tekitas julgestustöötajas kahtlust, tuli see panna äraantavasse pagasisse.

Mul olid sama reisi ajal kotis pikad vardad ja kaks tordivulkaani. Kas need ei tekitanud kahtlust?

Ma ei tea. On erinevaid võimalusi, kuidas esemeid kuvatakse.

Miks Kihnust võib hambuni relvastatuna lennukile minna?

See on lennuameti otsus.

Mind kompab seesama turvatöötaja, kellest siin kõikide juhtumite puhul jutt käib sentimeetri haaval läbi.

Seda nimetatakse põhjalikuks kontrolliks.

Väga põhjalikuks kontrolliks. Kui mul oli kleit seljas ja ta ei saanud oma käsi mulle püksivärvli vahele panna, vaatas ta saba alla.

Täispikka lugu loe Kihnu lehest!