***

Saate toimetaja ja produtsent Raimo Kummer, mille poolest on “Patrull” eriline sari?

Eriline on “Patrull” eelkõige seetõttu, et varem pole politseinikke ja nende tööd nii põhjalikult filmitud ega näidatud. Politseinikud ei ole kunagi varem olnud vaatajale nii lähedal.

Saates osaleb neli patrulli, kelle 12tunnise vahetuse jooksul filmitakse neid pidevalt kolme kaameraga.

Materjalist valmib 30minutiline dokumentaalsaade. “Patrull” ei jahi sensatsiooni. Saadet tehakse põhimõttel, et kui konkreetsel filmimispäeval toimub midagi suurt, siis jõuab see loomulikult ekraanile, kuid action’i tabamine ei ole siht omaette.

Eesmärk ei ole ka verise ninaga kannatanu eksponeerimine, kaamerad on eelkõige suunatud politseinikele, ­sellele, kuidas nad töös ette tulevaid olukordi lahendavad. Päriselus ei koosne politseinike elu pidevast action’ist, kuigi selline tunne võib jääda, kui vaadata uudiseid ja varasemaid politseisaateid.

Tegelikult tuleb politseinikel päevast päeva silmitsi seista täiesti tavaliste ja inimlike, aga ka omamoodi koomiliste situatsioonidega ning selles saates jõuavad need lood ekraanile.

Kui keeruline on politseipatrullide tööpäeva üles filmida?

Väga suuri piiranguid filmimisele seab isikuandmete kaitse seadus. Seda silmas pidades jälgime väga tähelepanelikult, et inimeste – olgu kannatanud või kinnipeetavad või ükskõik kes – seaduslikud õigused ei saaks riivatud.

Ma arvan, et “Patrulli” puhul on tegu kõige tihedamalt “kaetud” saatega Eestis. Nii-öelda kinni on kaetud mitte ainult näod, vaid vajadusel terved inimesed, ka autonumbrid, samuti ei avalda me täpseid aadresse.

Kes on sarjas osalevad politseinikud?

Sarjas osaleb neli politseipatrulli: Põhja prefektuuri Lõuna osakonna piirkonnapolitseinikud Jaanus Murakas ja Aleksandr Rõmaš ning Ida-Harju politseinikud Mihkel-Jaagup Laats ja Dmitri Budnikov; Ida prefektuuri Jõhvi osakonna patrullpolitseinikud Pavel Reškin ja Indrek Hindreus ning Tartu politseinikud Jaan Mürk ja Andrei Ivahnenko.

Politseinikud osalevad selles sarjas vabatahtlikult. Saate tegijate poolt vaadatuna on kõik väga professionaal­sed, aga ka tavaelus väga meeldivad ja kõrgelt arenenud huumorisoonega inimesed.

Mida põnevat, ohtlikku või naljakat sarja võtetel on juhtunud?

Nalja saab sarja pea kõikides osades, kui palju ja mille üle nalja heidetakse, jäägu see vaataja otsustada. Midagi otseselt ohtlikku politseinike ja võttegrupiga juhtunud ei ole. Põnevaid asju tuleb ette, eks politseitöö ongi kõrvaltvaatajale üsna põnev. Ühes saates näiteks on võimalik jälgida, kuidas saadakse otse teolt kätte võõrasse korterisse tunginud mehed.

Miks võiksid televaatajad hakata just seda sarja teistele eelistama?

Vaataja ei ole kunagi varem näinud politseinike neid külgi, mis avalduvad just selles sarjas. Sellest oleme kõik teleka vahendusel osa saanud, kuidas politseinikud purjus sõidukijuhte kinni peavad või kaklejaid lahutavad. Ka seda oleme näinud, kuidas politseinikud korraldavad operatsiooni “Kõik puhuvad”.

Me arvame, et politseinikud on karmi näoga inimesed, kes panevad pätid vangi ja valvavad, et kord oleks majas. Selles saatesarjas kohtame aga politseivormis inimesi ja nad osutuvad väga lahedateks – kui vaja, panevad päti vangi, kuid kui olukord lubab, siis viskavad nalja ka.

“Patrull” on TV 3 eetris alates 23. aprillist esmaspäeviti kell 21.