Keelatud on liigelda ja liikuda kontrolljoonele lähemale kui 50 meetrit Lämmi-ja Pihkva järve jääl ning lähemale kui 200 meetrit Peipsi järve jääl.

Oluline on meeles pidada, et sõidukitega väljumisel piiriveekogule (Peipsi järvel kaugemale kui 1 km kaldast), tuleb väljumine registreerida lähimas kordonis.

Meelespea järvele sõitvatele kalameestele

Lõuna prefektuuri piirivalvekapten Mati Mikson tuletab kalastajatele meelde kõige olulisemad käitumisreeglid:

1. Peipsi- Pihkva- ja Lämmijärvele väljumine transpordivahendiga tuleb registreerida lähimas kordonis. Peipsi järvel kehtib registreerimise kohustus siis, kui transpordivahendiga sõidetakse järvele kaugemale kui 1 km kaldast. Pihkva- ja Lämmijärvel tuleb järvele transpordivahendiga väljumine registreerida alati. Kordonite kontaktid leiate Politsei ja Piirivalveameti kodulehelt.

2. Enne järveleminekut viige ennast kindlasti kurssi kehtivate piirangutega. Tutvuge jääoludega Politsei- ja Piirivalveameti kodulehel. Registreerimisel saate küsida vajadusel täiendavat informatsiooni kordonist.

3. Soovitame kaasa võtta laetud mobiiltelefoni, kus on olemas kordoni kontaktnumber ja enese turvalisuse tagamiseks jäänaasklid, päästevest ning võimalusel kompass või GPS seade.

4. Soovitav on mitte minna järvele üksinda. Hoidke teiste nägemisulatusse, et õnnetuse korral kaaslased märkaksid teid ja saaksid abi osutada või abi kutsuda. Arvestades külmade ilmaoludega jälgige kaaslasi, et õigeaegselt avastada külmast tingitud kahjustusi.

5. Transpordivahenditega jääl liikudes hoidke turvalist pikivahet, mis võimaldaks õigeaegset pidurdamist ning teekonna valikul eelistage juba sõidetud jälgi. Jääl liikumisel vältige rüsijääd ja selle ületamist, sest seal on jäätumine kohati ebaühtlane. Sõidukiiruse valikul arvestage jää struktuuriga, et ei juhtuks õnnetust (ümberminek, jõuaks enne takistust pidurdada jne). Jääl sõidukit parkides ärge parkige neid teineteisele liiga ligidale, arvestage mõnekümne meetrise vahega sõidukite vahel.

6. Järvel on piirirežiimi ala tähistatud kollaste hoiatussiltidega, mille vahele on pandud latid kollase või politsei kirjaga kilelintidega. Olge tähelepanelikud ja vältige hoiatussiltidest edasiliikumist keelatud piirirežiimi alale.