Setu maja Petseris on samm piiriäärse tarkuse (setud, lätlased, venelased) ühise kasutamise teel. Majja tulevad õppeköök, õpitoad, saal ja büroopinnad ettevõtjatele.

“Kuidas tõsta setu koka konkurentsivõimet?” esitab retoorilise küsimuse Setomaa Valdade Liidu (SVL) juhatuse esimees Margus Timmo. “Aga nii, et ta õpib lisaks setu menüüle ära ka venelase ja lätlase menüü tegemise, mis muudaks ka setu köögi palju rikkalikumaks!”

Kasu näevad teisedki osapooled. “Meie inimesed oskavad küll käsitööd, aga ei tea, kuidas panna kultuur ja vanad oskused majandust toetama,” ütleb Petseri rajooni administratsiooni ülem Juri Kontšenko.

“Ape kooliõpilased saavad tänu setu majale osa majandusõppest, mis Setumaal juba aastaid käib,” ütleb Ape vallavanem Astrida Harju. “Loodan, et mõni neist jääb tulevikus siia ettevõtjana tegutsema.”

Suure kolmekordse, pika ajalooga maja keset Petserit, paarisaja meetri kaugusel kloostrist, ostis 2006. aastal Margus Linnamägi. Läinud aastal müüs selle SVLile.

Esialgne mõte oli avada hotell ühes restorani ja setu kultuuri edendamiseks mõeldud ruumidega. “Plaani lasksid aga venelased põhja,” möönab Timmo. “Jäi mulje, et nad hakkasid kartma, et äkki see maja polegi majanduse ja kultuuri toetamiseks, vaid millekski muuks.”

Tõesti, maja ei tohtinud Eesti−Läti−Vene piiriülese koostöö programmi (ENPI) põhimõtete kohaselt osutada kommertsteenust. Kuid just
ENPIst asusid setud ühes venelaste ja lätlastega raha taotlema, et maja korda teha ja kolme rahva huvides tööle panna.

“Setu maja projekti on arendatud juba mitu aastat ning lõpuks on otsustatud seda rahastada,” rõõmustas siseministeeriumi regionaalarengu osakonna Euroopa territoriaalse koostöö büroo nõunik Silja Sorgus.



25 projektile 24 miljonit

- ENPI Eesti−Läti−Vene piiriülese koostöö programmi 2007−2013 eesmärk on muuta piiriala atraktiivsemaks nii elanikele, külastajatele kui investoritele.

- ENPI esimese taotlusvooru raames rahastati 25 projekti kogumahus umbes 24 miljonit eurot, mis toetavad koostööd liiklusohutuse, turismi, keskkonnakaitse, kultuuripärandi, tervishoiu ja spordi valdkonnas.

- ENPI teise taotlusvooru raames otsustati rahastada 20 ühisprojekti (umes 8,5 miljonit eurot, valdkondadeks ettevõtluse edendamine, roheline energia, ajaloo- ja kultuuripärand, sport, haridus ja administratiivse suutlikkuse tõstmine).

- Sõlmitud toetuslepingud kuue projektiga.

Allikas: siseministeerium