"Eelmise aasta oktoobris olid piimapulbri hinnad näiteks 50 protsenti kõrgemad. Kui sügisel oli vadakupulbri tonni hind 1300 eurot siis eelmise kuu keskmine hind oli 400 eurot," tõi ta välja.
Juustu kilohind on aga sama ajaga kukkunud 3,8-lt eurolt 2,8 euroni.

Häelm märkis, et lahing piimahindade ümber käib ka mujal ning näiteks Saksamaal on talunikud juba protestides asunud piima kraavi valama.

"Täna ületab maailmaturul pakkumine nõudlust, elatakse niiöelda peost suhu ja lattu suuri koguseid keegi valmis ei osta. Sellega tuleb leppida ja arvestada, et see võibki nii jääda, elame uues situatsioonis, kus maalilmaturu kõikumised kajastuvad kohe hinnas. Võib öelda, et kurvid lähemad äkilisemaks ja hinnad hakkavad oluliselt kiiremini minema nii üles kui alla," lisas ta.

Kui poodides jäävad valmistoodangu hinnad madalaks, siis tuleb tootjatel hakata tema hinnangul leidma viise, kuidas kokku hoida. "Lehmi üleöö muidugi tappamajja ei viida, aga hakatakse kokku hoidma sööda pealt ja tootmist kokku tõmbama."

E-Piima juhatuse esimees Jaanus Murakas ütles Postimehele, et E-Piim on langetanud oma piimatoodete hindu viimase kuu jooksul keskmiselt kümme protsenti, mis on sama palju kui piima kokkuostuhinna alanemine aprillis. Müügikampaaniate ajal on hinnalangus ulatunud ka 20 protsendini tavahinnast.

Muraka sõnul on toiduaineturg praegu ettearvamatu ja hinnad kõiguvad sarnaselt kütuseturuga. Piima kokkuostuhinnad langevad tema sõnul kogu Euroopas, sest Euroopa Liit ei suuda nõrga dollari tõttu eksportida.

«Tarbija vaatab oma mätta otsast, oodates toiduainete hinnalangust, aga põllumehed on püsti hädas, sest ei tule omadega välja,» lausus Murakas.