ESTO kultuuriprogrammi juht Meeli Bagger ütles, et vaene aeg annab tunda festivali passide müügis, mida on ostetud üle ilma praegu vaid 63.

"Inimesed hoiavad raha väga kokku ja enamus plaanib osta pileteid kohapeal valikuliselt kassast," tunnistas ta ja nimetas vähest passide müüginumbrit lausa piinlikult väikseks.

ESTO passi hinnaks on 100 eurot, kuni 6-aastased lapsed saavad üritusele tasuta.

Esinejaid on kümnendal Estol üle 400, nende seas ka 3 rahvatantsurühma Münsterist.

"Vestlesin reedel nende gruppide juhatajaga ja ta ütles, et proovid käivad täie hooga. Meie rahvatantsud ei pidanud neile keerulised olema, probleemiks on vaid polka tantsimine üle vasaku õla," sõnas Bagger.

Tema sõnul on tore ka see, et Münsterisse tulevad Ida-Virumaa koorilauljad ning grupp eakaid pensionäre Tartust - Rahvatervise ja Loodusravi Ühingu rahvapillimuusika ansambel.

Samuti Tallinna Tehnikaülikooli rahvatantsurühm Koidupuna, Eesti Meestelaulu Seltsi Tallinna Meeskoor koos professor Kuno Arenguga. Tulevad ka rockmuusikud - ansambel Tarvas Tartust ning Tallinna Muusikakeskkooli sümfoonikud Aavo Otsa juhendamisel.

"Põnev tuleb kindlasti ka Toronto Eesti Rahvusteatri etendus "Kurat proovib hammast"," märkis Bagger.

Tüki on kirjutanud Arnold Sepp 1947.a. Saksamaa DP laagris, lavastajaks on vanaproua Endla Komi (90.a.) ning peaosatäitja on 88-aastane.

"Teised osatäitjad on loomulikult nooremad. Et neil kõigil särtsu ja tahet jätkub!" rääkis Bagger.

Balti-sakslased esinevad ESTOl fotonäitusega nende ülesaksamaalise ühenduse esimees dr. Neander esineb tervituskõnega.

Täpsemalt programmist ESTO 2009 veebilehel.