Vikat on tänapäeval juba haruldus. Seda toredam oli näha noori osavõtjaid. Kõige noorem heinaniitja oli 12aastane Martin, kes niitis sama suure platsi, kui täiskavanud ja ta polnud mitte viimane lõpetaja. Tubli poiss!

Sel aastal osales üldse 17 niitjat ja nendest kolm naist. Niitjad oli enamasti pärit Võrumaalt.

Niitmiskohad jagati loosi teel, aega oli kaks tundi. Vanarahvatarkuse järgi ongi heinaniitmise aeg jaanipäevani, pärast seda läheb hein puiseks ja selle väärtus langeb.

Niitmiskoht Plaani kiriku taga mäekaldal oli Haanja maastikule omaselt kalda peal. Hein oli kasvanud ilus ja kogu niit õitses. Kella kolmeks oli kaldapealne täis priskeid heinavaale, mõned sirgemad, mõned natuke lookas. Kuid oskajad olid kõik niitjad. Ilmselt oli hindajatel parimate selgitamisega tükk tegemist.

Päev oli ka muus osas tihedalt sisustatud. Samal ajal kui heinamaal käis niitmine, oli võimalus osaleda saapa viskamises, mõned punusid aasalilledest pärgi. Peeti ka saunavihtade tegemise õpituba. Õige vihategemise aeg on ju jaanipäeva ümber. Toimus veel puulõhkumise ja naelalöömise võistlus. Õpetati vikati varde panekut ja pinnimist. Mehed jagasid väga asjalikke õpetusi, huvilisi oli väga palju.

Plaani on väike küla Haanja külje all. Käsitsi heinaniitmise võistlus on aastate jooksul väga populaarseks saanud ja toimus tänavu juba juba viieteistkümnendat korda. Rahvast oli kohal umbes kolmesaja ringis.

MTÜ Plaani Kotus tänab osalejaid, kõik tundsid kordaläinud päevast heameelt.