Rahutuste käigus hukkus 50 inimest ja ülestõusu mahasurumisele järgnenud karistusoperatsioonides hukati tsaarivõimu poolt Eesti- ja Liivimaa kubermangudes ning Saaremaal veel 205 inimest. Sadadele anti sõrmejämeduste vitstega ihunuhtlust. Kuna otsused viidi täide välikohtuna kiirkorras, siis said karistuse ka süütud inimesed, mis mõjutas nende hilisemat elusaatust. Kõik see jäi omal moel inimeste hinge alles põlvkondadeks.

Üks olulisemaid sündmuste keskusi Lääne-Eestis oli tänase Märjamaa valla lõunaosas asuv Velise. Siinses kihelkonnakoolimajas oli ülestõusnute staap, nende juhiks oli kohalik kooliõpetaja Ivan Paulus. Siit liikusid salgad ümbruskonna mõisaid põletama ja viinamonopole sulgema, siin välja kuulutatud vabariigi lõpetas karistussalklaste rünnak koolimajale ning sellele järgnenud hukkamised ja peksmised.

15.-17. jaanuari õhtutel algusega kell 18 meenutatakse tollaseid sündmusi samas koolihoones muusikalis-sõnalise etendusega "Saagu nad rahu".

Ajaloolase Martin Ellermaa tekst keskendub rahutustes osalenute elusaatustele ja mälestustele just ülestõusule järgnenud perioodil. Teksti toob lavale näitleja Mait Joorits, muusikat teevad Märjamaa Lõõtsanaised (Eve Burmeister, Ave Sinikas, Silvi Sisas) ja Ove Averin. 16. jaanuaril algusega kell 16 eelneb etendusele lühike matk sündmustega seotud paigus Velise alevis.