Sõrmuse sõnul on EPKK üheks südameasjaks olnud Eesti toit. Nii on EPKK tegelenud juba üle kümne aasta Eesti toiduainete hindamise ja tarbijatele tutvustamisega. On loodud tunnustatud Eesti Maitse kvaliteedissüsteem ja -märk, mille omistamisega on juba aastaid väärtustatud kodumaise tooraine kasutamist. „Kodulähedane toit on alati usaldusväärsem ja kindlam," rääkis Roomet Sõrmus. Pealgi muudab märgi kasutamine tarbija jaoks oluliselt lihtsamaks kvaliteetsete ja kodumaiste toiduainete leidmise poeriiulitelt.

Täna kannab tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärki ja Tunnustatud Maitse ristikumärki umbes 200 toodet. 

"Vähetähtis pole olnud ka Eesti toidu üldise kuvandi loomine ja vastavasisuline teavitustegevus. 2005. aastal sai tuule tiibadesse Eesti toidu koordineeritud tutvustamine, mis on piiratud vahendite tingimuses jätkunud tänaseni," avas Sõrmus Eesti toidu programmi tegevust, kus oluline roll on olnud koolinoortele suunatud teavitus. Samuti on tänu EPKK tegevusele messistendide korraldamisel tuule tiibadesse saanud ka mitmete Eesti toiduettevõete eksport välisturgudele.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder tõdes oma kõnes, et Koda on teinud märkimisväärse töö Eesti toidu programmi edendamisel.

"2006.- 2008. aastani oli lausa eraldi Eesti riiklik toiduprogramm, mis sai algul eelarvest 20 mln krooni, hiljem 15 miljonit, nüüd on antud 10 miljonit, seda praegu eraldi riigi eelarves ei ole," rääkis minister. Seederi sõnul ei kao Eesti toidu kuvandi riiklik toetamine kuhugi. Samas nentis minister, et toidu märkide tuntus on siiski masu ajal mõnevõrra vähenenud.

Uue suundumusena Eesti toidu edendamiseks tegi põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ettepaneku koostada Põhjamaade eeskujul ka meil Eesti toidu manifesti, kus sõnastatakse põhitõed, mida on vaja oma kodumaise toidu kaitsmiseks ja edendamiseks teha.  

"Me peaksime koostama selle manifesti koostöös sotsiaal- ning majandus-ja kommunikatsiooniministeeriumiga, manifest peaks ühendama ka toidutööstusi, põllumajandustootjaid ja kokkade ühendusi," selgitas minister.

Ministri sõnul ei kao seetõttu Eesti toidu programmi arendamine, oma manifest oleks suureks toeks ja lisaks seni tehtud tööle.

15 aastat tegutsenud Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda on lisaks Eesti toidu edendamisele üks konkursi "Aasta põllumees" korraldajaid koos Maalehega. Aastaid on Koda korraldanud põllu- ja talumeestele erialafoorumeid nii liha, piima kui teraviljavaldkonnas, olnud 1990. lõpul ka läbirääkimistes valitsusega põllumajanduse toetamise üle põllumajandustootjate esindajaks. Alates 2001.aastast töötab EPKK esindaja ka Brüsselis.