Euroopa Komisjon on möödunud aasta lõpus teinud ELi ühise põllumajanduspoliitika tulevikku puudutavad ettepanekud, mille kohaselt soovitakse oluliselt suurendada keskkonnaalaseid nõudeid põllumajandustootmisele.

„Kui ühiskonna ootused põllumajandustootmise keskkonnasäästlikkusele ja avalike hüvede pakkumisele üha kasvavad, siis peab nende soovidega kooskõlas olema ka ühise põllumajanduspoliitika eelarve. Keskkonnahoid ja jätkusuutlikkus toidu tootmisel on aja nõue, kuid üleilmses konkurentsis püsimiseks peab EL jätkuvalt panustama põllumajanduspoliitika piisaval tasemel rahastamisse,“ lisas Sõrmus.

Koja juht märkis, et paraku on ühise põllumajanduspoliitika rahastamisega tulevikus seotud palju ebakindlust – eelkõige seoses Suurbritannia lahkumise ja rändekriisiga, mis võib ELi eelarve panna suure surve alla, kui liikmesriigid pole valmis oma panust ühisesse eelarvesse suurendama.

Põllumajanduskoja esindajad tunnustasid peaminister Jüri Ratast, kohtumisel osalenud maaeluminister Tarmo Tamme ja kogu valitsuskoalitsiooni, kes on viimastel aastatel kriisist räsitud põllumajandussektori probleeme mõistnud ning oluliselt suurendanud riigipoolset panust põllumajanduse ja maaelu toetamiseks.

Kohtumisel peaminister Jüri Ratasega osalesid EPKK nõukogu esimees Olav Kreen ning juhatuse liikmed Roomet Sõrmus ja Vahur Tõnissoo.