Põllumeeste ja toidutootjate esindajad andsid peaministrile teada ka sellest, kui palju allkirju oli Eesti inimestelt võrdsete toetuste nimel kogutud.

Põllumeeste petitsioonile on EPKK andmeil andnud oma toetuse 24 845 eestimaalast, nendest 22 967 paberil ja 24 digitaalse allkirja, 826 inimest toetas avaldust internetilehtedel petitsioon.com ja petitsioon.ee ning 1028 sotsiaalvõrgustikus Facebook.

Euroopa Liidu valitsusjuhid arutavad täna esimest korda ELi eelarvekava aastateks 2014–2020. Samal ajal tuleb Brüsselis Eesti, Läti ja Leedu põllumeeste ühismeeleavaldus, millega antakse riigijuhtidele märku Balti riikide põllumeeste ja toidutarbijate rahulolematusest seoses ühise põllumajanduspoliitika ebaõiglase rahastamisega.

“Kuigi tulisemad arutelud eelarve üle seisavad aasta teisel poolel alles ees, siis selliste väikeste meeleavalduste ja aktsioonidega soovime Brüsselile järjepidevalt märku anda, et me ei lepi valitseva ebaõiglusega,” selgitas meeleavalduse mõtet EPKK juhatuse esimees Roomet Sõrmus. “Võrdsete konkurentsitingimuste saavutamisel on Balti riikide põllumajandusel suur potentsiaal ühenduse tarbijate varustamisel kvaliteetse toiduga.”

Enne täna algavat Euroopa Ülemkogu kinnitas Eesti peaminister, et valitsuse seisukoht otsetoetuste suhtes pole muutunud.

“Me nõuame Eesti põllumeestele võrdset kohtlemist Euroopa Liidus,” märkis peaminister. “Leian, et praegu kehtiv ja ka kavandatav ühine põllumajanduspoliitika ei põhine võrdse ja õiglase konkurentsi põhimõtetel.”

Toetused Eesti ja teiste Balti riikide põllumeestele on praegu madalaimad Euroopa Liidus. ELi keskmine otsetoetuste tase on 269 eurot hektari kohta, Eestis on see 117.

Praegu käivad läbirääkimised ELi uue eelarvekava üle aastateks 2014−2020, kus olulise osa moodustavad põllumajandustoetused.

Eesti põllumehi ei rahulda Euroopa Komisjoni ettepanek, mille kohaselt tõuseksid Eesti toetused 2017.–2020. aastaks 58 protsendini ELi keskmisest. Ka Euroopa Parlamendi poolt esialgu pakutav 65% tase jätab Eesti toidutootjad veel pikkadeks aastateks ebavõrdsesse konkurentsiolukorda.

Alates 7. juunist oli suuremates toidukauplustes ja internetis võimalik anda toetusallkirju Balti riikide valitsusväliste põllumajandusorganisatsioonide ühispetitsioonile, milles nõutakse võrdseid konkurentsitingimusi Eesti, Läti ja Leedu põllumajandustootjatele.