"Kuna teema on niivõrd oluline ning iga päev toob uut informatsiooni ja uusi väljakutseid mitte ainult omavalitsusele, vaid ka riigile ja Euroopa Liidule, siis peab seda arutama volikogus," ütles Aiaots.

Oma sissejuhatavas sõnavõtus möönis linnapea, et omavalitsusjuhina ei näe ta Põltsamaal valmidust põgenikke vastu võtta. Puuduvad nii vahendid kui ka informatsioon selle kohta, kuidas põgenikke kogukonda sulandada.

"Meil on mõned sotsiaalkorterid, mis on hõivatud. Meil on internaadis toad," ütles Aiaots. "Kui tahta, on võimalik asjad ära korraldada, aga see kõik tuleb kogukonnaga eelnevalt läbi rääkida."

Ka linnavolikogu esimees Andres Vään leidis, et pagulasteemal on küsimusi täna rohkem kui vastuseid.

"Mina võtsin ja lugesine esimesena läbi linna põhimääruse ja kohaliku omavalitsuse korralduse seaduse, mis sätestab meie põhilised ülesanded ja seal muidugi ei ole ühtegi sõna selle kohta, et peaksime tegelema riigi ja rahvusvaheliste küsimustega," ütles Vään.

Vään tõi oma sõnavõtus välja info-, raha- ja ruumide puuduse. Lisaks juhtis ta tähelepanu sellele, et Eestis puudub tugisiikute võrgustik, kes võiksid aidata omavalitsustel pagulasküsimustega tegeleda.

Erinevalt skepsisest, mida väljendasid linnapea ja volikogu esimees, näeb volikogu aseesimees Margus Oro pagulastes võimalust Põltsamaa jaoks.

"Kindlasti ei saa ma toetada seda, kui räägitakse põgenikekeskuste tegemistest," ütles Oro. "Siin me jääme hätta. Siis loome soodsad tingimused selleks, et nad loovad oma kultuuri siin nii aktiivselt, et tekivad kogukondade vahelised pinged."

Samas peab ta aga igati mõistlikuks, et Põltsamaa võtaks vastu kuni kolm väikeste lastega pagulasperet, kes tahavad ja suudavad töötada Eesti riigi ja Põltsamaa heaks. Nende lapsed võiksid käia meie koolides ja lasteaedades.

"Siis olen täiesti veendunud, et põgenike sulandumine kohalikku kogukonda võiks olla väga edukas," märkis Oro. "Olen 100% seda meelt, et Põltsamaa peab näitama üles valmisolekut."

Kuigi sotsiaalkaitseminister ootas Põltsamaa linnalt seisukohta pagulaste vastuvõtmise kohta juba 9. septembriks, otsustas volikogu võtta veel lisaaega oma seisukoha kujundamiseks.

Järgmisele volikogu istungile on kavas kutsuda teemat valgustama riigi esindajad. Ühtlasi kaalub volikogu võimalust kutsuda samaks päevaks kokku rahvakoosolek inimestest, kes on valmis Põltsamaa piirkonnas panustama pagulaste vastuvõtmisse.