"Põllumajandusettevõtted muutuvad tootmise optimeerimise eesmärgil paratamatult üha suuremaks. Väiksemate talude ja ettevõtete tegevuse jätkusuutlikkuse tagamiseks on oluline majandustegevuse mitmekesistamine. Uue (lisa)tegevusega alustamine paneb ettevõtjad küsimuste ette, millega edasi tegeleda ja kuidas seda teha? EPKK nõuandeteenistuse üks prioriteete ongi maaelu mitmekesistamist puudutava nõuandetegevuse käivitamine," vahendas kaubanduskoda oma pressiteates.

Foorumi ettevalmistamisel püüti leida esinejaid, kes suudaksid olukorda analüüsida ja pakkuda rohkesti näiteid ning uudseid lahendusi. Nii on esinejate seas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, Maaülikooli teadlased Rando Värnik ja Tiiu Ohvril ning talupidajad Jüri Rõõmussaar, Sigre Andreson ja Ain Raal. Mati Mõtte PRIAst ning Marek Popman ja Kaido Sipelgas EASst räägivad, millist tuge pakub riik ettevõtluse mitmekesistajatele. Riina Noodapera Rootsist Gotlandi saarelt ja Roger Evans Shotimaalt tutvustavad oma riikide kogemusi. Foorumipäeva juhib EPKK maaelu toimkonna juht Margus Timmo.

Tasuta konverentsile on oodatud maal tegutsevad väikeettevõtjad, talupidajad, ettevõtlusega alustajad, oma toodangule lisaväärtuse ideede otsijad, (potentsiaalsed) nõustajad ja kõik inimesed, kellel on huvi Eesti maaelu arengu mitmekesistamise vastu. Osalejad saavad konverentsiks valminud trükise ning muud konverentsiga seotud materjalid.

Konverentsi käigus palutakse osalejatel täita ka ankeet, mille eesmärk on selgitada mitmekesistajate valmisolekut minna kaasa muutustega, kaardistada nende vajadused (info, erinevad materjalid, koolitused jm.). Hilisem analüüs on aluseks edasiste tegevuste planeerimisel.

Päevakava:

10.30 Tervituskohv, registreerimine

11.00 Sissejuhatus konverentsile - Margus Timmo, EPKK maaelutoimkonna esimees

11.15 Tervitus konverentsile - Helir-Valdor Seeder, põllumajandusminister

11.25 Maamajanduse mitmekesistamisest majandusteadlase pilgu läbi - Rando Värnik, PhD, Eesti Maaülikool

11.45 Mitmekesistaja probleemid loodud lisaväärtuse realiseerimisel - väikeettevõtja turunduse eripära - Tiiu Ohvril, Eesti Maaülikool

12.05 Ideest turuni - kes toetab talunikku/ettevõtjat erinevates arengufaasides. Kaks praktilist näidet - Riina Noodapera, Gotlandi (Rootsi) Maamajandusseltsi maanõustaja

12.25 Maaelu mitmekesistamise kogemus Šotimaalt - Roger Evans, BSc, PhD: koolitaja ning vanem konsultant (R G Evans Associates, Troon, Scotland, UK)

12.45 Õlikultuuride töötlemise ja biokütuse tootmise kogemustest - Jüri Rõõmussaar, Raismiku talu

13.15 - 14.15 Lõuna

14.15 Elu võimalikkusest (Seto)maal - Sigre Andreson, Ain Raal, Savimäe ehk Rikka Ivvani talu

14.25 Ülevaade maaelu arengutoetustest - Mati Mõtte, Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet

14.45 Võimalikud toetused EAS-i kaudu - Marek Popman, Kaido Sipelgas, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus

15.30 Sõnavõtud, konverentsi lõpetamine