Nimelt peeti õigeks mitte enne uuesti kokku tulla, kui Riigikohtu lahend, see lõplik, on teada. “Vaid siis on meil mõtet koguneda, kui nad vana volikogu ei taasta,” leiab vastne vallavolinik Vambola Kolbakov.

Päris null ikka ei ole

Põhjused, mis Põlva valla rumalasse seisu viisid, on needsamad mis mõni aeg tagasi Kanepi puhulgi.

Nimelt ei suutnud volikogu nelja kuu jooksul pärast vallavanema umbusaldamist ametisse kinnitada vallavalitsust. Otsus tehti alles 11 päeva pärast tähtaja möödumist.

See tõi vastavalt kohaliku omavalitsuse seadusele kaasa tegutsemisvõimetuse ning volikogu liikmete volituste ennetähtaegse lõppemise. Seadusetähte uskudes oli Põlva valla volikogu üheksa kuud ilma liikmeteta.

Nüüd hakkaks asi nagu lahenema, 15. aprillil kogunes vallamajja asendusliikmetest volikogu. “See pole see üritus, mille üle uhke olla,” rehmas üks asendusliikmeist, Indrek Käo, ega soostunud Maalehele koosoleku eel ühtegi sõna poetama.

Selge pole veel midagi

Valimistel asendusliikmetest kõige enam hääli (37) saanud Mihkel Pragi Keskerakonna nimekirjast on veidi jutukam. “Jama küll, olgu üksteist päeva või üksteist kuud tähtaega ületatud, seadust on ikkagi rikutud,” tunnistab ta.

Aga ka Pragi enda seis on keeruline. Nimelt kuulus ta asendusliikmena eelmisse volikokku. Ent kuna ta kinnitati liikmeks ajal, mil volikogu oli juba tegutsemisvõimetu (praeguse arusaama järgi), ei olnud ta seal justkui üldse ja sai nüüd kui õige mees uude volikokku.

Rõõmu ei tee vallas seegi, et kui uus volikogu tõesti paika jääb, ootab ees hulk umbsõlmi. Mis saab Põlva linna ja valla ühinemisest? Viimane tärmin kukub juba sel nädalal.

Jah-otsuse tegi ju (vist!) tegutsemisvõimetu volikogu. “Ega too otsus nüüd vast kehti enam,” arutleb Pragi.

Uusvolinik Aivar Roop on seda meelt, et kui eelmise volikogu tehtu loetaksegi õigustühiseks, on ühinemiseks eeltöö tehtud, enam ei pea nullist pihta hakkama.

“Kui juhtubki nii, et sügisel nüüd linnaga liitumine ei õnnestu, siis tuleb seda teha nii ruttu kui võimalik, kas või valimistevahelisel ajal,” pakub ta.

Praegu ei jää aga üle muud, kui oodata. On ju üheksa endist volinikku saatnud kaebuse Riigikohtule, nõudes vabariigi valimiskomisjoni 11. aprilli otsuse tühistamist, millega kinnitati nende volituste ennetähtaegne lõppemine ning asendusliikmete määramine.

Riigikohtu otsus peaks tulema järgmisel nädalal.

Pingsalt oodatakse ka õiguskantsleri seisukohta.

See peaks andma vastuse küsimusele, mida teha tegutsemisvõimetu volikogu poolt ligemale üheksa kuu jooksul vastu võetud otsuste ja aktidega. Kas need siis osutuvad õigustühisteks või mitte.

Samas, kui tegutsemisvõimetu volikogu otsused peaksid jõusse jääma, siis oleks ebaloogiline, miks saadeti volikogu laiali ja asendati asendusvolikoguga.

Maalehe trükkiminekuks polnud õiguskantsler veel oma seisukohta kujundanud.

Mida nad siis tegid?

Otsuse ootamise aega sisustatakse Põlva kandis ka seniste tegijate kirumisega.

“Mis asja eest need sõbrad seal, juristid, palka võtavad, kui nad ei saanud nelja kuu jooksul vallavalitsust paika pandud?” on Vambola Kolbakov ülimalt kriitiline.

Mees lausus ka uutele kolleegidele-volinikele, et on juhtinud päris suuri struktuure, ja tal ei oleks ametnik, kes oma tööga hakkama ei saa, tööl enam viie minuti pärast. “Olen juhatusi seepärast lasknud lahti kaks korda päevas!” põrutas ta.

Nüüdse volikogu peaülesandena näeb Kolbakov valitseda valda valimiste eel nii, et valimised sügisel toimuda saaks.

Põhjapanevaid otsuseid ei oleks neil kaheldava legitiimsuse tõttu õige vastu võtta, kuna asendusliikmetena esindavad nad eelmisest volikogust mitu korda väiksemat valijaskonda.



Muutused Eesti kaardil

Liituvad omavalitsused                                     Liitumisjärgne nimi

Audru ja Lavassaare vald                                  Audru vald

Lüganuse ja Maidla vallad, Püssi linn                 Lüganuse vald

Paistu, Pärsti, Saarepeedi ja Viiratsi vallad         Viljandi vald

Kose ja Kõue vallad                                         Kose vald

Oru, Risti ja Taebla vallad                                 Lääne-Nigula vald

Küsimärgi all

Kõrgessaare vald, Kärdla linn                             Hiiu vald

Põlva vald, Põlva linn                                         Põlva vald

Allikas: volikogude otsused