Põlvamaa asub nüüd II kitsendusega tsoonis, mis tähendab, et metssigadelt on leitud seakatku. Kitsendustega tsoone on kolm: I tsoon on puhverala, II tsoonis on seakatku diagnoositud metssigadel ning III tsoonis on seakatku diagnoositud ka kodusigadel.

Komisjon leidis ühiselt, et maakonnas on vajalik teha rohkem teavitustööd. „Praeguses olukorras, kus taud levib metsast kodumajapidamistesse ehk kodusigadele, on inimtegevusel kõige suurem oht,“ märkis Suija. Kuigi sigade Aafrika katk on loomataud, mis ohustab vaid kodu- ja metssigu, võivad kõik inimesed sattuda viiruse edasikandjaks. Pärast looduses ja metsas viibimist tuleks puhastada oma riided ja jalanõud. Surnud metssea leidmisel tuleb teavitada kohalikku veterinaarkeskust ja vältida kontakti võimaliku nakkusohtliku materjaliga (nt. eritised).

Põlvamaa loomatauditõrje komisjoni kuuluvad lisaks maavanemale ja Põlvamaa Veterinaarkeskuse juhatajale ka volitatud veterinaararstid, omavalitsuste, politsei, päästeameti, keskkonnaameti, Kaitseliidu ja jahimeeste esindajad.

Sigade Aafrika katku puudutav teave on koondatud veebilehele http://www.seakatk.ee. Küsimuste ja infoga taudikahtlusega loomade kohta saab pöörduda Veterinaar- ja Toiduameti vihjetelefonile 605 4750.