Kamenik siiski ei usu, et peatselt saabuv jahedus taimedele hukatuslikuks saab, aga seda kinnitab küll, et kontrast homse ja ülehomse 30 kraadi lähedase päevase temperatuuriga saab olema suur.

Jahedus püsib kaks päeva, 1.-2. juunil, 3. juuni tuleb soojem – 20-25 kraadi, kuid seejärel langeb õhutemperatuur taas. 4.-5. juuni on tõenäoliselt nii tugeva tuulega, et siis võib ilma lausa tormiseks nimetada.

Kuiv on aga tõesti ja põud ei näi lõppemise märke näitavat. „Mu suvilanaaber Vasalemma kandist ütleb, et tal on käed kastmisest rakkus. Ja vesi, mis taimede kastmiseks peenardesse saab veetud, kaob kiiresti – tuul ja päike kuivatavad maapinda ikka kõvasti,“ räägib Jüri Kamenik.

Praegune põud on tõesti üsna tähelepanuväärne, tuleohuindeks on juba praegu üle 9600 ja kuu lõpuni on veel mõned päevad aega. „Kindlasti kerkib see üle 10 000,“ ennustab aastaid ilma jälginud teadlane.
Ilm püsib jätkuvalt päikeseline ja tuuline, see kõik süvendab põuda veelgi. Viimati oli tuleohuindeks üle 10 000 2010. aasta augustis ja enne seda 2002. aastal.

Mai peaks tulema 4 kraadi võrra pikaajalisest keskmisest soojem, kuid kuu lõpuni on veel aega, et lõplikult öelda.

Pikemaajalise prognoosi kohta ütleb, Jüri Kamenik, et selle usaldusväärsus on praegu umbes 60% ja näitab see jaanipäevaks küll päevasel ajal 20-23 kraadi sooja, kuid ööd tulevad jahedad 7-12 kraadi kandis.

Juuli ja augusti kohta näitavad prognoosid praegu päevasel ajal küll kena suvesooja, kuid ööd pole ka siis just soojad, vaid 10 kraadi ringis ja see kisub keskmise alla.

Need allikad, mis mõni aeg tagasi Eestimaa suve väga soojaks ennustasid, on oma prognoose muutnud ning suure tõenäosusega supersooja suve kokkuvõttes siiski ei tule, arvab atmosfääriteadlane ilmakaarte vaadates.