Maaleht uuris, mis suunas liigub piimatoodete valik ja mida peavad tööstused ise viimase aja suurimateks saavutusteks. Seitse suunda on teie ees.

Eestis pole varem tehtud

Suurimateks uudisteks on tooted, mida pole varem Eestis valmistatud. Näiteks Maag Piimatööstuse tänavu poodidesse jõudnud puhtast koorest toorjuust.

“Farmi toorjuust sarnaneb Philadelphia toorjuustuga, mille koostises on koor, juuretis ja maitseained-stabilisaatorid,” selgitas turundusjuht Ruta Kallaspoolik. “Maag Piimatööstus on Eesti tootjatest ainuke, kes teeb toorjuustu traditsioonilisel moel otse värskest koorest.”

Maag on ka ainuke piimakombinaat, mis villib Eestis jogurtijooke pudelitesse, ülejäänud tööstused teevad seda piiri taga. Tänavuseks parimaks piimatooteks valitud Jänksi shake’i loksutamisjoogid on Eesti turul ainulaadsed.

Jogurtid kubisevad bakteritest

Valio Eesti AS toodab jogurtijooke Gefilus Max. Need sisaldavad tervist tugevdavaid probiootilisi baktereid. “Selliste toodete väljatöötamine on pikaajaline ja kallis. Kõigil tervisealastel väidetel peab olema teaduslik alus,” märgib turundusdirektor Lauri Betlem, kinnitades, et Valio Gefiluse piimhappebakteriga on tehtud eriti palju uuringuid.

Maag Piimatööstus tõi Farmi Basicu kaubamärgi all välja 120grammistes pudelites inuliiniga jogurtijoogid. Kolm pudelit sellist jooki annavad kolmandiku päevasest kiudainete vajadusest ning hoiavad seedimise korras.

AS Tere on arendanud baktereid sisaldavat Dr. Helluse tootesarja juba seitse aastat. “Bakter Lactobacillus fermentum on maailma esimene teaduslikult uuritud piimhappebakter, mis parandab seedimist, tugevdab immuunsüsteemi ning vähendab veresoonte lupjumist,” selgitab Tere turundusosakonna juhataja Anne Tääkre.

Nüüd on astutud veel sammuke edasi ja toodud poeriiulitele Dr. Helluse sarja jogurtid, mis sisaldavad ka oomega-3 rasvhappeid. Need aitavad alandada vererõhku ja kolesterooli ning muuta veresoonte seinu elastsemaks. Oomega-3 rasvhappeid organism ise ei tooda, neid saab kalast ja kalaõli kapslitest.

“Lisaks tervislikkusele on uued jogurtid proovimist väärt ka huvitavate maitsete tõttu, nagu maasika-tomati, ananassi-basiiliku ja õuna-spinati,” soovitab Tääkre.

Poodidesse jõuab Helluse kaubamärgi all ka maasikamoosi ning šokolaadiglasuuriga koorejäätis, mis sisaldab organismi kaitsevõimet tõstvaid kodumaiseid ME-3 ja LA-5 baktereid. See jäätis valmis Premia Foodsi ja AS Tere koostöös. Toote väljatöötamine võttis kaua aega, kuna tuli teha palju katseid, veendumaks, et kasulikud bakterid jäävad külmutamisel ellu.

Balbiino valmistab jäätisi, mille probiootilised bakterid muudavad lihtsamaks piimasuhkru omastamise ning alandavad vere kolesteroolitaset. Ettevõtte arendusjuht Merike Pärn kinnitab, et nende biojogurtijäätistes on säilinud nn elus jogurt, sest hapendatud pastöriseerimata jogurtist valmistatakse kohe jäätis.

Piim neile, kes ei talu piimasuhkrut

Neile, kellel piimatooted tekitavad kõhuvaevusi, on mõeldud Valio Zero Lactose laktoosivaba piimajook. Tegu on esimese ja ainsa laktoosivaba piimaga Eestis. Uuringute kohaselt esineb piimasuhkru talumatust igal neljandal eestlasel.

Diabeetikutele ja saleda joone hoidjatele on väherasvased light-jogurtid. Figuurisõbrad valisid tänavu tervislikuks piimatooteks Tere light maasika-vaarikajogurti, mis ei jää rasvasematele maitseomadustelt alla. Moos jogurtis on valmistatud suhkruasendajate ja puuviljasuhkruga.

Ricotta nagu Itaalias

Juustu valmistamisel jääb üle vadak, mis tavaliselt tehakse pulbriks või saadetakse sigadele. “Vadakus olevad piimavalgud on inimestele kõige kasulikumad ja paremini omastatavad,” selgitab Estover OÜ tegevjuht Kai Rimmel. “Vadakust valmistatud tooted sobivad ka neile, kes muidu on piimavalkude suhtes tundlikud.”

United Estover Groupi kuuluvas Põltsamaa Meierei juustutööstuses toodetakse vadakust mitut sorti ricotta-kohupiima ja -kreemi. Uusim toode on topeltpakis ricotta-kohupiimadessert nelja eri sorti moosiga. “Mujal Euroopas, eriti Itaalias, on ricotta väga levinud,” kinnitab Rimmel. Ricotta-toodete väljatöötamine võttis aega poolteist aastat ja liin maksis 16 miljonit.

Juustude uus sisu

E-Piim kogub tunnustust Euroopa ja Eesti innovaatika programmi raames valminud Harmony Südamejuustuga, mille teeb uudseks probiootiline bakter nimega Tensia. Töö uue juustu kallal käis Tartu biomeedikumis ligi viis aastat, E-Piim tegeles paralleelselt bakteri juustusse sobitamisega.

Südamejuustu pidev söömine alandab vererõhku ja lõõgastab veresooni, mis vähendab riski haigestuda südamehaigustesse.

Omapärane on ka E-Piima lepasuitsu Eesti Juust. “Eesti Juust iseenesest on selline püha asi, millele meie arust ei saanud kuidagi suitsumaitselisi kemikaale lisada,” selgitab E-Piima juht Jaanus Murakas. “Seega läksime raskemat, aga traditsionaalsemat teed – asusime juustu esiisade kombel suitsutama.”

Valio teeb alates sügisest pika küpsemisajaga Gouda juustusid. Kui tavajuust laagerdub poolteist kuud, siis Valio Gouda Red valmib kolm ja Gouda Black lausa kaheksa kuud. “Gouda juustu pika valmimisaja tõttu kestis tootearendus aastaid. Selle jooksul õppisime Võru tehases esmakordselt valmistama Hollandi tüüpi juustusid, millel on ilusad ümmargused augud sees,” lisab turundusdirektor Lauri Betlem.

Pakendid saavad uue näo

Ostja pilku püüab ka armastatud tegelane toote pakendil. Oleme näinud Iffi keefirit ja Vanilla Ninja jäätist, nüüd on pakendile jõudnud multifilmist tuttav koeratüdruk Lotte. Maag toodab Lotte kohukesi ja jogurtijooke, Lotte jäätisega tuli välja Premia.

Valio Alma piima- ja koorepakkidelt naeratab vastu turjakas laiguline lehm. Koos pakendiuuendusega pandi hapukoor taassuletavasse topsi. Lisaks uuele välimusele on Valio Alma pakendid keskkonnasõbralikumad, neis kasutatakse vähem plasti.

Rahvariietest, piimajoast, sõlest ja päikesest inspireeritud uus kujundus rõhutab Maag Piimatööstuse toodangu eestimaist päritolu. “Iga tootegrupi pakendil on eri vöökiri, niisiis on pakendid ka harivad,” selgitab turundusjuht Ruta Kallaspoolik. Farmi kohupiimakreemid on keskkonnasõbralikes kannudes, mis lagunevad looduses.

Ka Tere paneb osa oma jogurteid keskkonnasäästlikku kartongümbrisega topsi. Piima- ja jogurtipakkidele on mugavuse pärast lisatud kork.

Naturaalsus ja klassika

“Tootearendus liigub väiksema rasva- ja suhkrusisaldusega ning naturaalsete, ilma säilitusainete ja ohtlike toiduvärvideta toodete suunas,” kinnitab Balbiino kvaliteedi- ja arendusjuht Merike Pärn. Võidukäiku on alustanud funktsionaalne toit, millel on seedimist soodustavad või haigestumise riski vähendavad omadused.

Uute toodete poodi jõudmisel lõpetatakse vähemmüüvate valmistamine. Samas on lisaks tavapärasele võile, piimale ja koorele veel mõned veteranid, mis on säilinud muutumatult väga kaua.

Siiamaani ostetakse väga hästi Tere Merevaiku ja tavalist vanillimaitselist šokolaadiglasuuriga kohukest. Valiol müüb aastaid kõige paremini juustu-murakajogurt. Väike Tom on aga nii Eesti kui Premia jäätiste lipulaev olnud juba terve aastakümne.

Välja otsitakse ka vanad retseptid. “Kuna munajäätist on meie käest palju küsitud, otsustasime selle oma sortimenti lisada,” märgib Merike Pärn Balbiinost. “Nostalgiahõnguline munajäätis maitseb nii nagu vanasti.” Ka Eesti esimene jäätisevabrikant Evald Rooma valmistas munajäätist.