Kolmapäevasel briifingul Kadriorus presidendi kantseleis selgus, et presidendi Narva töölemineku kohta on Eesti ajakirjandus esitanud muu hulgas küsimusi, et kas riigipeal on Narvas ikka turvaline olla ja kas president Kaljulaid tõepoolest ööbibki sel ajal Narvas.

Turvameetmete üksikasjadest presidendi kantselei ametnikud rääkida ei soovinud, ent tõdesid, et need on tavapärased ning presidenti turvatakse ka siis, kui ta mujal Eestis käib. Narvas on oma spetsiifika, muu hulgas seetõttu, et kohapeale jäädakse pikemaks ajaks.

Väike külalistemaja

Oma Narva esimesel tööperioodil ööbib president ja kantselei personal külalistemajas Elektra, mis asub Paul Kerese tänaval. Tegemist on väikese majutusasutusega, mis asub VKG Elektrivõrgud OÜ peakontoriga samas hoones. Kogu 12 kohaga külalistemaja on selleks ajaks broneeritud.

Kodulehe andmeil maksab kahekohaline tuba ööpäevaks 45 eurot, suurem tuba 65 eurot. Kohvi saab seal kahe euro eest. Külalistemaja asub soodsas paigas Narva keskuses, ning Tartu ülikooli Narva kolledž, kus president kaaskonnaga hakkab kasutama nõupidamisruumi ja paari töökabinetti, on vaid jalutuskäigu kaugusel.

On teada ka Kaljulaidi esialgne päevakava augusti-septembripäevadeks Narvas. See hõlmab hulgaliselt kohtumisi Narvas endas ja ümberkaudsetes omavalitsustes, sest president on ka lubanud, et külastab sel aastal kõiki uusi haldusreformiga loodud omavalitsusi. Nimekirjas on erinevad sündmused, ettevõtete külastamine, kuid Narva tulevad ka näiteks mõned suursaadikud oma volikirju üle andma ja mõned muud lahkumisvisiidile.

Välismaiseid riigi- ja valitsusjuhte Narva presidendiga kohtuma siiski esialgseil andmeil oodata ei ole. Nendeks päevadeks pole visiite kavandatud, ning põhjuseks on see, et harilikult kestab välisriigi kõrge külalise visiit Eestisse lühikest aega, Tallinnast Narva ja tagasi sõitmine maanteel aga võtaks juba hulga tunde.

Samas on ilmne, et Narva saab president Kaljulaidi sealsel tööperioodil olema tavalisest suurem välisriikide diplomaatide huviobjekt, ning neid võib sellal piirilinnas kohata.

Kõike saab Narvas teha

Kogu presidendi kantseleid Narva ajutiselt ei kolita, näiteks raamatupidaja teeb oma tavapärast tööd ikkagi Kadriorus. Narva lähevad kaasa need ametnikud, keda riigipeal on seal töötamiseks tarvis.

Presidendi kantselei direktor Tiit Riisalo ütles Maalehele, et president saab Narvas ka näiteks seadusi välja kuulutada. „Need võimalused on Eesti e-riigis olemas,“ tõdes ta. „Kindlasti seal selliseid juhtumisi tuleb, kui Riigikogust seadusi ette antakse“.

Kolme perioodi peale jagatakse presidendi aeg Narvas muu hulgas seetõttu, et vahepeal leiab aset välisvisiite mõlemas suunas. 25. septembril näiteks tuleb Eestisse Rooma paavst Franciscus, olles vahetult enne käinud Leedus ja Lätis. Septembri lõpus-oktoobri algul toimub ka ÜRO peaassamblee New Yorgis.