Seekord võttis aga nooruke Vladimir Gergalo kohe hea hoo sisse ja sättis ennast koos kahe kaitseväelasega kiiremale tempole. Hoogu andis kaitseväelaste mõnus suhtumine ja sõprade tehtud ennustus, et küllap Vladimir viimaseks jääb. Teine hea asi oli veel – enamikele matkale läinud lastest olid kehalise kasvatuse õpetajad lubanud osalemise eest viie panna.

Päris maast leitud see hea hinne pole, väsimus oli lõpus suur nagu tunnistasid õblukesed tüdrukud, kellele see aga üllatusena ei tulnud – nemad on matka ka varem läbinud.

Norukesi kõndijaid oli rajal üsna palju, ka mitmed 7aastased poisid-tüdrukud matkasid vapralt paarkümmend kilomeetrit maha. Poistel jagus energiat veel nii palju, et joosta ja püüda kinni eesliikuvad kodutütred – nendest pidi kindlasti ette saama. „Maalapsed, seda energiat neil ikka jagub,“ muigas kaitseliitlane, kes poistega koos liikus.

Pitka mälestusmatk on toimunud käredas külmas, poris, vihmasajus ja jäites. Seekord üllatas matkajaid hommikul maha tulnud lumi, mida oli piisavalt palju, et sahale tööd anda. Lisaks oli põldudel nii tihe udu, et tavaliselt kaugele paistev Peetri kiriku torn ilmus sombust välja alles kilomeeter enne selleni jõudmist ning siiski ei paistnud katus veel udust välja.
See oli isegi hea, sest torn on tihti matkajate närve proovile pannud. Lõpus, kui jalad väsinud, näib väga ülekohtune, et juba pool teed paistnud hoone kuidagi lähemale ei nihku ning veel enam – läheks nagu lausa kaugemale.

Igal aastal on matkajad võtnud kaasa üha enam koeri, suuri ja väikseid, kes kasvule vastavalt sammuvad või sibavad. Tänavu oli neid juba nii palju, et korraldajad viskasid nalja, et edaspidi tuleks koertele oma matkaklass teha ja auhind välja panna.

Tänavu levisid enne matka mitmed huvitavad kuuldused, räägiti ka, et üks poliitik on soovinud tulla inimestele teed jagama. Seda siiski ei juhtunud ning tee, pirukate ja hernesupiga inimeste kosutamine jäi kaitseliitlaste teha nagu see ikka seni on olnud. Võib muidugi arvata, et järgmisel aastal on poliitikud juba palju enam teepakkumisest huvitatud.

Matk toimus kaheksandat korda ja liikumissarja "Liikumist ja sportimist harrastav Järvamaa 2014" II etapina. Matka eesmärk on meenutada Järvamaa ühte kuulsamat meest, tugevdada kodanike ühtekuuluvustunnet ning propageerida liikumist ja sportimist Järvamaal.

Matka korraldavad Kaitseliidu Järva malev, Naiskodukaitse Järva ringkond, Noorte Kotkaste Järva malev, Kodutütarde Järva ringkond, Järva-Jaani ja Kareda vallavalitsus ja Järvamaa Spordiliit.

2013. aastal osales matkal 387 inimest, tänavu oli matkajaid üle 400.