01.04.2015, 15:45
Räim ja ahven on hoolimata raskemetallidest söödavad
Teadlaste möödunud aastal kogutud andmed näitavad, et Saaremaa rannikumere räim ja ahven ületavad raskemetallide sisalduse poolest keskkonnastandardeid, kuid on siiski söögikõlblikud.
FOTO:
Eesti mereinstituudi nooremteadur Triin Veber ütles Saarte Häälele, et sisuliselt kõigi 2014. aastal Eesti rannikumere seire käigus analüüsitud kalade elavhõbedasisaldus ületab Euroopa Liidu kehtestatud keskkonnakvaliteedi standardit 20 mg/kg kohta ning Eesti rannikuvee seisund tuleb elavhõbeda suhtes hinnata halvaks.
Samas ei ületa elavahõbedasisaldus kalades toiduainetele kehtestatud piirnorme (0,50 mg/kg). Elavhõbe on kaadmiumi ja plii kõrval inimese tervisele kõige ohtlikum raskemetall.
Triin Veberi sõnul peetakse praegu heaks soovituseks süüa Läänemerest püütud kala mitte rohkem kui portsjon nädalas. Siiski ei tohiks Veberi meelest kala söömist ka vältida, sest sel on meie tervisele ka väga palju positiivselt mõjuvaid omadusi.