Esimene: juuli 2006, Ülemiste hotell

Prokurör: Vandeadvokaat Tarmo Sild nõuab ärimees Aivo Pärnalt keskkonnaminister Villu Reiljani nimel Pärna äriühingu AS Wipestrex Grupp jaoks soodsate otsuste tegemiseks 1 mln kr pistist.

Kaitsjad: Väide põhineb üksnes Pärna eeluurimisel antud ütlustel. Kohtuistungil teatas Pärn, et pole kellelegi kunagi midagi lubanud või andnud ja ta ei saa aru, miks ta on kohtu all.

Sild selgitas, et juttu oli riigi poolt kantud õigusabikulude hüvitamisest seoses võimaliku kompromisslepingu sõlmimisega OÜ Realway, ASi Wipestrex Grupp ja keskkonnaministeeriumi vahel.

Teine: 9. august 2006, restoran Kolm Õde

Prokurör: Tarmo Sild nõuab Villu Reiljani nimel Aivo Pärnalt teist korda pistist. Seekord juba 1,5 mln kr. Sellisel juhul aktsepteeriks ministeerium Pärna firma Wipestrex Grupp madalamat ostupakkumist (420 mln kr asemel 380 mln kr).

Kaitsjad: Kordagi ei räägitud vestluse käigus Reiljanist või tema rahasoovidest. Sild kasutas väljendeid "pluss veel väikene summa, ütleme, mis on nagu ata-ata".

Sild on selgitanud, et juttu oli täiendavast õigusabikulust ("Ainult üks, ee, üks palve veel... mida ma sulle edastaks. Ja see palve oleks, et ee... et sa kannaks täiendava tehingukulu, mis on poolteist...").

Pärn rääkis kohtus, et juttu oli Realway ja Wipestrexi algatatud kohtuvaidluste õigusabikulude hüvitamisest keskkonna­ministeeriumile.

Kui 2006. aasta juuli lõpul olid Lextali õigusabikulud 1 mln kr, siis sügiseks olid need kasvanud 1,5 miljonini.

Kaitsjad väitsid ka, et ebaseadusliku jälitustegevuse tulemusena kogutud teavet ei ole võimalik kasutada kriminaalasjas tõendina. Kohtu luba salajaseks pealtkuulamiseks pärineb alles 10. augustist.

Kolmas: 22. september 2006, Müürivahe 14

Prokurör: Tarmo Sild tuletab Aivo Pärnale meelde keskkonnaminister Villu Reiljani nõudmise maksta ära lubatud 1,5 miljonit krooni pistist.

Seejärel saaks arutada AS Wipestrex Grupilt ja OÜ Realwaylt ära võetud tagatisrahade tagastamist.

Kaitsjad: Kohtumise käigus rääkis Tarmo Sild, et "[Arco Vara juht Hillar-Peeter] Luitsalu ootab sooritust".

Kriminaalasjas pole esitatud mingeid tõendeid, et Luitsalu omanuks kontakte Villu Reiljani või Rahvaliiduga.

Sild on kohtuistungil selgitanud, et pidas kõneluses silmas Luitsalu soovi saada hüvitist detailplaneeringule tehtud kulutuste ja müügimenetluse algatamise eest.

Tarmo Silla juttu kinnitas kohtus ka Arco Vara üks juhte Hillar-Peeter Luitsalu, kui talt päriti: "...kas te ise Pärnalt mingit raha küsisite?"

"Jah, meil on rahaline suhe, küsisin," vastas Luitsalu.

Allikas: riigiprokuratuur, Maaleht


Rävala puiestee 8 verstapostid

2005

16. mai - vandeadvokaat Tarmo Sild pöördub Arco Vara juhi Hillar-Peeter Luitsalu palvel rahandusministri poole sooviga panna müüki nende naaberkinnistu Rävala pst 8.

2006

21. märts - keskkonnaminister Villu Reiljan otsustab müüa Rävala pst 8 eelläbirääkimistega pakkumisel. Juriidiliseks nõustajaks saab advokaadibüroo Lextal vandeadvokaat Tarmo Sild.

Juuli - prokuratuuri süüdistuse järgi nõuab Sild millalgi juulis Ülemiste hotellis ärimees Aivo Pärnalt keskkonnaminister Villu Reiljani nimel miljon krooni pistist selle eest, et konkursi võidaks Pärna firma AS Wipestrex Grupp.

12. juuli - Reiljan kuulutab võitjaks maja eest 426 mln kr pakkunud Go Grupi tütarfirma OÜ Realway.

13. juuli - Pärna advokaat Indrek Teder esitab Wipestrex Grupi poolt kohtule kaebuse ministri käskkirja tühistamiseks.

2. augusti hilisõhtu - Reiljan kuulutab uueks võitjaks paremuselt teise ehk samuti Pärna firma ASi Wipestrex Grupp 420 mln kr suuruse pakkumise.

9. august - kapo kuulab Silda ja Pärna salaja Tallinna baaris Kolm Õde pealt. Süüdistuse järgi esitas Sild Pärnale nõude saada Villu Reiljanile Pärna äriühingult üks miljon krooni.

25. august - Wipestrex Grupp loobub võidust ja tahab, et maja müüdaks 420 mln asemel 380 mln eest kolmandale pakkujale ehk iseendale.

30. august kl 16 - vandeadvokaat Daisy Tauk saadab Pärnale hoiatava sõnumi, et prokuratuur on talle n-ö saba taha pannud.

30. august kl 16.32 - Reiljan saadab Pärnale sms-i küsimusega "Kas teeme ära?".

31. august - Rävala pst 8 omanikuks saab Aivo Pärn.

6. september - Arco Vara juht Hillar-Peeter Luitsalu küsib Pärnalt erastamise algatamise, selles osalemisest loobumise ja detailplaneeringu hüvitiseks 3 mln kr.

5. oktoober - maa-ameti peadirektor Kalev Kangur saadetakse pooleks aastaks trellide taha.

6. oktoober - Reiljan astub keskkonnaministri kohalt tagasi.

27. oktoober - Pärn müüb kinnistu 441 mln krooniga Go Groupi tütarfirmale OÜ Wipestrex Consulting.

2007

19. märts - Reiljan loobub Rahvaliidu juhi kohast.

6. detsember - Sild avalikustab, et kapo tegeleb Rävala 8 maja pistiselooga.

2008

20. märts - Riigikogu võtab Reiljanilt saadikupuutumatuse.

5. september - Harju maakohus algatab pistiseafääri uurimise.

2009

23. veebruar - riigiprokurör Triin Bergmann nõuab Reiljani karistamist 3 aasta ja 6 kuu pikkuse vangistusega, millest 3 kuud tuleks reaalselt
trellide taga istuda. Aivo Pärnale nõuab prokurör 65 200 krooni suurust trahvi.

7. märts - kohus lükkab kohtuotsuse tegemise edasi 19. maiks.

Allikas: riigiprokuratuur, Maaleht