Piirkonna küladel on kaks traditsioonilist suurüritust: “Külade supipäev” kevadel ja “Jõuluootus” esimesel advendil. Koos korraldatakse talgupäevi.

Huvialaringid töötavad 1960ndatel ehitatud rahvamajas, mis rekonstrueeriti tänu mitmesuguste projektide abil saadud raha eest külakeskuseks, kus paikkonna rahval on ka muidu hubane koos käia. Lisaks korraldatakse seal näitusi.

Taali sõnul seisab külaselts aktiivselt selle eest, et Roelas säiliksid kool, kauplus, side, lasteaed, perearstikeskus ja apteek. Kui miski neist kaoks, oleks see löök kõigile.

2007. aastal sai Roela alevik Lääne-Virumaa “Ilusa küla” tiitli.

Roela Kodukandi initsiatiivil rekonstrueeris riiklik metsamajandamise keskus Roelas 1927. aastal ehitatud käbikuivati.

Külaselts võttis endale ülesande hakata metsanduslikku pärandit ka huvilistele tutvustama ning muuseumina töös hoidma. Nii on möödunud aasta mais avatud käbikuivati üks omapärasemaid vaatamisväärsusi.

Miks võiks Roela piirkond saada “Aasta küla 2009” tiitli?

MTÜ Virumaa Lootuse juhatuse esimehe Hilma Männiku sõnul võiks piirkonna külade senine tegevus olla eeskujuks kogu Eestis kohaliku elu arendamiseks omaalgatuse, koostöö ja ühistegevuse kaudu. “Kaasates piirkonda enam kui ühe küla, säästame niigi väheseid inim- ja rahalisi ressursse.”

Või nagu üks külamees ütles: “Kus ühe mõtlemine otsa saab, tuleb teine küla appi.”


Roela külade piirkond

- Lääne-Virumaa, Vinni vald.
- Elanikke 980.
- Alavere, Rünga, Lepiku, Tammiku, Saara, Obja, Puka, Soonuka, Ristiküla ja Rasivere külad ning Roela alevik.
- MTÜ Roela Kodukant asutati 2004.
- Piirkonna külade arengukava valmis 2004.