“Pundiga on stiimul olemas, raha polegi nii oluline,” tunnistab Freddy Greenberg. “Ikka mõtled, kellele tahaks ära teha ja kokku saades hindad teist pilguga.”

Tema loobus magusatest jookidest, praekartulist, õhtusest näksimisest, alkoholist ja enamikust nisutoodetest. Kuigi Freddy abikaasa on tordimeister, ei andnud mees magusatele ahvatlustele järele. “Kolme kuu jooksul mitte ühtegi torti, peale ühe juurviljatordi,” kinnitab ta. Lisaks hakkas mees poes toodete koostist uurima ja valis väiksema kalorisisaldusega toitu. Koduses külmikus seadis ta enda jaoks sisse pere toidukraamist eraldi riiuli. “Vahel oli küll suur kiusatus teiselt riiulilt midagi head võtta, aga sain endast võitu,” märgib Freddy. Ta suutis vastu panna isegi kiusatusele praekartulite järele.

Alkoholist loobumine aitab

Ka Kaspar Songisepp on seda meelt, et kõik oleneb tahtejõust. Tema sõi veregrupidieedi sarnaselt, jättes liha ja salati kõrvalt kartuli söömata ja tarbides võimalikult vähe taimset valku. Ta ei joonud 15 minutit enne sööki, toidu kõrvale ja ka tund pärast einestamist. Lisaks tegi ta nädalas 7–10 tundi trenni, suusatades talvega 740 km. “Poolteise- ja paaritunnised trennid kulutavad hästi kaloreid,” tõdeb Kaspar. “Enesetunne läks juba pärast paari kilo kaotamist tunduvalt paremaks ja tekkis ka rohkem võhma trenni teha.”

Mõlemad mehed kinnitavad, et alkoholist loobumine mõjus kaalule üllatavalt hästi. “See on lausa ime!” kiidab Kaspar kangemast kraamist loobumist. Freddy sai aga alkoholi pealt kokku hoitud raha eest soetada endale salenemisjärgselt uued ja väiksemad riided.

Hillar Viksi pole napsu mitte kunagi isegi proovinud. Tema salenemismeetod oli näksimisest loobumine. Toiduvaliku osas ta olulisi muutusi ei teinud, kuid üritas süüa väiksemaid portsjoneid. Küll aga hakkas mees kaks-kolm korda nädalas jooksmas käima. Selle tulemusel langes kaal kolme kuuga kuus kilo.

Võhma on rohkem, ka õhtul

Freddy kahanemine oli aga silmanähtav, 104 kilost kaotas ta 16. Lisaks ei tee enam muret kõrge vererõhk, mille pärast pidi noor mees igal hommikul tabletti võtma. Mõni nädal tagasi käis ta arsti juures kontrollis ja kõik oli korras.

Kui enne oli metsas töötaval mehel koos varustusega ronimisega tegu, siis nüüd paneb ta enda sõnul mäest üles nagu noor vasikas. “Ka peeglist on ennast hea vaadata ja tüdrukud naeratavad rohkem,” lisab ta.

Nüüd on sport tema elus tähtsal kohal. Varem esimesel sajal meetril hingeldama hakanud mees läbis Tartu jooksumaratonil 10 km distantsi ja käis ka rattamaratonil.

Kaspar osales samuti Tartu jooksumaratonil ja oli 23 km distantsil 43. Tema kaotas kolme kuuga 88 kilost 13, jäädes võidust ilma napi 230 grammiga. “Murdusin kaks päeva enne lõppu,” kahetseb mees. Ei aidanud ka kaalumiseelne pikk jooksuring. Võitja kasutas kaalumis-
eelseks vee välja ajamiseks mitmepäevast saunatamist ja sai 350eurose võidufondi endale.

“Me ei osanud ette näha, et võitja ja teise koha omaniku vaheks jääb vaid mõnisada grammi,” tõdeb Hillar.

Mehed on siiski väga rahul, et seitsme peale kaotati üle 70 kilo ehk ühe mehe kaalu jagu. Lisaks hakkasid külge ka tervislikumad eluviisid, mis peaks tagama saavutatud kaalu püsimise.

HEIKKI MÄGI www.kaalustalla.ee ja www.fitlap.ee peatreener

Suur kummardus tublidele meestele tubli ettevõtmise eest. Väike kihlvedu pole kunagi kaalulangetamisele kahjuks tulnud ja üksteise motiveerimine on kindlasti abiks. Tihti unustatakse, kui palju tervis ja enesetunne mõne kilo langedes paranevad. Sageli piisab ainult väikesest muutusest toitumises, mis ei ole üldse nii raske.

Freddy lähenemine oli üldjoontes väga hea. Peamised kaalutõusu põhjustajad on magus (ka magusad joogid) ja alkohol. Nendest loobumine viib tavaliselt kohe mõne kilo. Nisutoodete tarbimise vähendamine ja õhtuse näksimise ärajätmine aitas kaasa päevase toiduga saadud energiahulga langusele. On ju kaalulangetamise üks põhiolemusi imelihtne – söö vähem, kui kulutad, ja kehakaal langeb. Samas tahan kõigile südamele panna, et kaalulangetamise juures pole mõtet kiirustada. Kõik, mis on tulnud aastatega, ei kao nädalatega. Kaotatud 16 kg on küll ehk tiba kiire tempo, ent sellegipoolest näitab, kui tõsiselt ja pühendunult asjasse suhtuti. Pühendumuse eest vääriline tasu on ka kõrge vererõhu – mis on kui viitsütikuga pomm – normaliseerumine.

Soovitan rõhuda kvaliteedile, mitte kvantiteedile. Kui kaotad kehakaalu liiga kiiresti, võid olla kindel, et lisaks keharasvale kaotad ka oma väärtuslikku lihasmassi. Lihasmass on aga meie kehas üks korralik kaloripõletusahi. Mida rohkem on lihaseid, seda rohkem kulutab keha energiat. Seetõttu tasub kaotada eelkõige keharasva. Kui võtad alla rahulikus tempos (0,5–1 kg nädalas), võid olla kindel, et kaal langeb eelkõige keharasva arvelt.

Eeldusel, et päeval on toitutud mõõdukalt, võib tegelikult õhtul süüa. Näksimine on samas tavaliselt selline pidev tunde kestev õhtune tegevus, mille lühendamine või ärajätmine on hea mõte.

Veregrupidieet, mida järgis Kaspar, pole tegelikult leidnud otsest teaduslikku tõestamist. Selle dieedi efekt ilmneb tänu päevase toiduhulga vähenemisele ja kaal langeb seetõttu. Samuti pole vaja ennast sedasi piirata. Kartulit ja liha võib koos süüa, loevad kogused. Toidu kõrvale võib vabalt vett juua. Treeningud on alati abiks, aitavad kulutada kõvasti energiat ning samas vormida keha.

Hillari meetod näksimisest loobumise näol on alati kindel valik. Väiksemad portsjonid vähendasid päevase tarbitud toidu hulka ning treeningud ainult suurendasid päevast energia kulutamist. Tulemuseks miinus 6 kg, mis võib esmapilgul tunduda vähe, ent kolme kuu kohta on see ideaalne kaalulangetamise tempo.