Tavaline tapariist on kööginuga

Tapmiste ja mõrvade arv on taasiseseisvusaja madalaimal tasemel, kasutatuim taparelv on aga endiselt lihtne kööginuga, tõdeb justiitsministeeriumi kriminaalteabe ja analüüsi talituse nõunik Jako Salla.

Kümne aastaga on tapmiste ja mõrvade arv vähenenud üle kahe korra ning on nüüd taasiseseisvumise aja madalaimal tasemel. Kui 1994. aastal tapeti või mõrvati 426 inimest, siis mullu oli surmasaanuid 86. See on tunduvalt madalam kui liikluses hukkunute arv ning lähedane tulesurmade arvule.

Kuigi Eesti arengud on olnud positiivsed, on siin tapmiste tase endiselt mitu korda kõrgem kui Soomes ning umbes kaheksa korda kõrgem kui Rootsis ja Saksamaal. Aga Soomegi tasemeni jõudmiseks, kus tapmiste profiil on meie omaga väga sarnane, läheb ilmselt veel aastaid.

Nii tapmiste kui mõrvade puhul on enim kasutatavaks vahendiks nuga, enamasti lihtsalt kättejuhtunud kööginuga. Noa või muu lõike-torkeriistaga pannakse kümnest kuriteost toime kuus.

Tapmiseni viinud peksmisi oli mullu viiendik, ohvrit tulistati üheksal ja lämmatati viiel korral. Ajendiks oli valdavalt tüli. Röövmõrvu oli mullu kolm, millele lisandus üks mõrvakatse.

Enamik surmaga lõppenud vägivallakuritegusid pandi toime alkoholijoobes, enamasti lähedaste vahel, kodus. Elukaaslaste vahel pandi toime 12 tapmist, sugulastevahelisi veretöid oli 9, nende hulgas vanaema, lapse, isa, abikaasa, venna tapmine.

Sellised tapjad pole retsidivistid, paljudel neist pole varasemat karistust. Nad on enamasti heitunud inimesed, kel madalad sotsiaalsed oskused või positsioon, kehv majanduslik olukord, paljud on alkohoolikud.


Surmade arvu muutis statistika

Surma põhjustamine ettevaatamatusest on viimastel aastatel langenud umbes 10 korda. Inimesed pole aga niivõrd palju ettevaatlikumad, muutuse taga on kuritegude registreerimise praktika.

Karistusseadustiku jõustumise algusaastatel registreeriti selle kuriteoliigi all juhtumid, kus leiti surnu, kelle puhul surmapõhjus esialgsel vaatlusel ei selgunud.  Nüüd alustatakse menetlust ja registreeritakse asi juhul, kui on alust arvata, et surm saabus kuriteo tagajärjel.

Selle liigi all kajastuvad väga erinevad juhtumid, nii enesetapud, jahil relvadega toimunud õnnetused kui ka põlenud majadest leitud surnud.


Perevägivald jõuab üha enam politseini

Ähvardamiste arvu suurenemist tõdedes ei ole siiski alust arvata, et Eestis inimesed ähvardavad üksteist aina enam, pigem on selle taga nende juhtumite sagedasem ilmsikstulek.

Politseini jõuab üha rohkem perevägivalla juhtumeid. Politsei, hakates uurima üht vägivallajuhtumit, satub ka varem toime pandud kuritegudeni. Muu hulgas tulevad välja ähvardamise juhtumid, mille puhul kannatanu on kartnud vara puudutavate või füüsiliste ähvarduste täideviimist.

Tüüpiline ähvardus leiab aset pere või tuttavate ringis, enamasti on tegu tapmisähvardusega, mis tihti tehtud vihahoos ning millele on omakorda kaasa aidanud alkoholi liigtarbimine.

Mitte iga juhtum pole siiski kriminaalkorras karistatav. Karistusseadustiku järgi on tegu ähvardamisega, kui kannatanut ähvardatakse tapmise, raske tervisekahjustuse tekitamise või olulises ulatuses vara rikkumise või hävitamisega. Selle eesmärk on tekitada ohvris hirmu ning sundida teda tema tahte vastaselt käituma. Kannatanul peab olema alust karta ähvarduse täideviimist.

2008. aastal jõustus süüdimõistev kohtuotsus enam kui saja inimese suhtes, keda prokuratuur süüdistas ähvardamises, enamik nendest olid samas kohtuasjas süüdistatavad ka teistes kuritegudes. Samas leidus ka isikuid, keda süüdistati ainult ähvardamises, nendele mõistetud karistuse pikkus ulatus 1-6 kuuni, rahalise karistuse määr 1500 kroonist 16 000 kroonini.

Umbes pooltel juhtumitel selgub menetluse käigus, et antud juhtumil puudub kriminaalmenetluseks alus ning menetlus lõpetatakse.


Kelmused põhinevad kiirlaenudel

Kelmuste osas on viimasel kahel aastal esiplaanil kiirlaenudega seotud kelmused, mille puhul petturid kasutavad ära teise isiku panga- ning isikuandmeid ja võtavad selle isiku nimele laenu.

Saadud raha kantakse edasi kolmanda isiku kontole ning laenusaajale jääb kohustus tasuda laenusumma ja intressid. Kui 2007. aastal pandi neid kuritegusid toime eelkõige mobiiltelefonide kaudu, siis mullu kasutati enam Interneti-panku.

Lisaks võiks veel kelmuste puhul välja tuua leedulastest libapolitseinikud, kes eakatelt raha nõudsid, ning kindlustuskelmused, mille puhul registreeriti 2008. aastal peaaegu sama palju kuritegusid kui kolmel varasemal aastal kokku.

Näiteks esitati kindlustamiseks auto, mis oli juba avariiline, püüti väidetava varguse abil hüvitist välja petta, lavastati avariisid ning püüti saada hüvitist võõra auto esitamisega kindlustatud auto asemel.