Päkapikumasin töös

Teadaolevalt on saare naised praegu ainsad, kes suudavad ostjatele sellist mahemaiust pakkuda.

“Meil ei ole veel korralikku masinat, valmistame talujäätist nii pisikese seadmega, et nimetame seda ise päkapikumasinaks,” naerab Kiratsi külavanem Sulvi Munk.

Ta selgitab, et kuna olemasoleva seadmega saab korraga valmistada vaid viis liitrit jäätist, pole suurest kauplemisest veel juttugi. “Meil on praegu mahejäätist nii vähe, et pigem tasub seda otsida laupäeviti Kuressaare turult kui Saksa Poest,” muretseb Munk.

Ehkki jäätis valmib vaid kohalikest mahetoodetest, ei taha Munk seda ka veel päris mahejäätiseks nimetada, kuna puudub sertifikaat.

Sulvi Munk, kes ühtlasi on ka üks kohaliku külapoe ehk Saksa Poe omanikke, selgitab, et jäätiseseadme on nad saanud MTÜ-lt Saare Mahe, kes kasutas seda Kuressaare maherestoranis, mis praegu suletud.

Saare Mahe andis Kiratsi naistele ka paarkümmend mahejäätise retsepti. “Retseptid on nii vahvad, siin on nii kama- kui astelpajujäätist, aga praegu kasutame vaid maasikajäätise retsepti,” lisab Munk.

Mahepiim tuleb naaberküla Meedla taluperenaise Liia Sooääre maakarja lehmade piimast. Sooääre Uustla ökotalu 21 lehmalt läheb ülepäeviti kombinaati 600 liitrit mahepiima.

Mis üle jääb, selle saadab perenaine kümneliitriste termostega Saksa Poodi mahepiimana müüki.

“Kui külanaised hakkavad jäätist tegema, siis võtavad minu käest lüpsisooja piima, kuumutavad seda oma töötlemisruumis veelgi, pastöriseerivad, segavad jogurtiks, alles siis tehakse jäätist,” räägib Liia Sooäär.

Taluperenaine rõõmustab, et lõpuks ometi saab ta mahepiima ja muid mahetooteid pakkuda.

“Aastaid üritasime Saaremaa piimatööstusega tuua müügile ka mahepiima, aga see ei õnnestunud väikeste koguste tõttu. Nüüd on jaanipäevast minu mahepiimast tehtud jäätised müügil, kõik ostetakse ära ja inimesed kiidavad,” räägib Sooäär.

Ka maasikad, mida segatakse jäätise hulka, on mahedad – Pöide vallast Koplimäe mahetalust.

Kohe-kohe avab Kiratsis uksed uus ja uhke külamaja koos talupoe ja talukohvikuga. “Uude poodi tuleb ka lett, kus hakkame tõesti iga päev jäätist pakkuma,” kinnitab külavanem.

Ka praeguses Kiratsi külapoes müüakse kohalike talunike toidukraami, uues peaks lisaks mahejäätisele peatselt müügile tulema ka mahevõi ja -kohupiim.

Uues külamajas jäätiselett

Oma toidutöötlemise edendamiseks on Kiratsi ja Meedla küla ettevõtjad esitanud taotlused ka LEADERi toetusmeetme kaudu PRIA-le.

Niipea kui tuleb jah-sõna, uhkeldab Kiratsi uues külakeskuses jäätisemasin. Liia Sooääre tallu aga jõuab võimasin ehk koorelahutaja, nii et sealt saab mahekoort ka koorejäätise tarvis.