Kuusnõmme ja Kulli küla vanema Harry Heinami sõnul on külarahvas tuuliku taaselustamise üle väga elevil. „Ilaste tuuliku vastu on juba praegu tundnud huvi giidid, kes peale tuuliku valmimist seda turistidele näidata saavad,“ ütles Heinam.

Restaureerimistöid rahastava Altia Eesti AS juhatuse liikme Kristel Metsa sõnul valiti Ilaste tuulik välja mitmekümne kandidaadi seast. „Tuulik on oluline osa Saaremaa ajaloost ning meil on eriti hea meel selle üle, et peale restaureerimist avatakse veski sisemuses väljapanekud tuuliku lähedal elanud Eesti rahvakirjaniku Aadu Hindi tegevusest ja loomingust ning kahe läheduses asuva küla – Kulli ja Kuusnõmme – perede ajaloost ning praegusest elust,“ ütles Mets ning lisas, et uues kuues tuulikust saab kindlasti oluline Saaremaa turismimagnet.

Saaremaa Kuusnõmme külas asuv Ilaste tuulik pärineb 1891. aastast ja on töötanud ligi 100 aastat: jahu ja püüli jahvatamine kestis 1970. aastate keskpaigani ning viimane mölder Ilaste Sander töötas tuulikus veel 1980-ndate alguses. Muinsuskaitse all olev Ilaste tuulik asub Vilsandi Rahvuspargis ning ühtlasi turistidele atraktiivses paigas, kuna just seda marsruuti mööda liigutakse Vilsandi saarele viivale RMK matkarajale.

Saaremaale iseloomulike sümbolite – pukktuulikute – olukord oli tänaseks päevaks kriitiline ning ilma toetuseta oleksid need hävinud. Pukktuulikud on Saaremaa uhkus ja südameasi. Kui 19. sajandi lõpul oli Saaremaal umbes 1270 tuulikut, siis tänapäeval on eksponeerimiskõlblikud vaid paarkümmend.