Saaremaa sadamat külastab neli erinevat laeva - Saga Sapphire, Hamburg, Serenissima ja Birka Stockholm. Prognoositav külastajate arv kokku on ligi 3500 inimest. Serenissima külastab Saaremaad esmakordselt.

Eelmisel aastal külastasid viis erinevat kruiisilaeva Saaremaa sadamat kokku 10 korda, tuues sellega Saaremaale 7593 inimest. 2013 aastal oli küll kruiisilaevade külastuste arv suurem ehk 14, aga reisijate koguarv väiksem ehk 6456.

Kuressaare linnavalitsuse turismi peaspetsialisti Karmen Paju sõnul avaldab kruiisiturismi turule tõenäoliselt negatiivset mõju laevakütuste väävlisisaldusele kehtestatud piirang. “Nimelt peab alates 1. jaanuarist 2015 Läänemerel kasutama laevakütuseid, mille väävlisisaldus on varem kehtinud regulatsiooniga võrreldes kümme korda madalam. Seega on laevandussektori jaoks tegemist karmimate keskkonnanõuetega,” selgitas ta.

“Paraku garantiisid kruiisiturismiäris ei ole, tuleb leppida tõusude ja mõõnadega. On tavapärane, et turismisihtkohad investeerivad “kodusadamatesse“, et tõsta piirkonna atraktiivsust ja hoida turiste pikemat aega kohapeal. On mitmeid näiteid, kus sadamatesse rajatakse turuplatse, amfiteatreid, muuseume, spetsiaalseid kruiisiterminale jne. Seega tuleb tõdeda, et vaatamata kruiisireisijate positiivsele tagasisidele, on Saare maakonnal selles tihedas turukonkurentsis veel piisavalt arenguruumi,” lisas Paju.

Ka turismifirma Arensburgi Reisid juht Margus Mölder pidas ristlusturistide vähenemise märkimisväärseks põhjuseks laevade mootoritele kehtestatud uusi saastenorme. “See ei ole eriti meeldiv meie jaoks, sest enamik Saaremaale tulnud laevu olid väiksemad ja vanemat tüüpi, millel ei ole katalüsaatoreid peal ja seetõttu on nende tulek Läänemerele keelatud,“ sõnas ta.

“Põhjuseid võib olla muidugi erinevaid aga üks on kindlasti ka see, et Saaremaa ei ennast järjekordselt müünud sadamana. Selles mõttes on käimata näiteks vajalikel turismimesside, kus kruiisiturismi müüakse,“ lisas Mölder. “Selleks, et keegi meile tuleks, tuleb end ikka nähtavaks teha ning sellesse panustada.”