Komisjoni istungil on arutuse all veterinaar- ja toiduameti valmisolek operatiivseks tegutsemiseks võimalike uute taudipuhangute korral. Samuti arutatakse võimalusi metsatehnikaga seotud seakatku leviku riskide vähendamiseks, et vältida taudi edasikandumist seni veel taudivabadele aladele erinevates piirkondades asuvate metsade vahel liikuva tehnikaga.

Keskkonnaagentuuri juhtivspetsialist Peep Männil annab värskelt valminud raporti „Ulukiasurkondade seisund ja küttimissoovitused 2016“ põhjal ülevaate metsigade arvukuse hinnangutest ja agentuuri soovitustest metssigade populatsiooni vähendamiseks.

„Metsas levivast katkust tulenevate riskide vähendamiseks seakasvatajate jaoks, tuleb ennekõike vähendada viiruse kontsentratsiooni looduses. Seepärast oleme pidevas kontaktis teadlastega, et leida veelgi efektiivsemaid ja Eesti oludes toimivaid meetmeid metssigade arvukuse võimalikult kiireks ja efektiivseks vähendamiseks,“ lisas Kalda.

Komisjoni ülesandeks on sigade Aafrika katku tõrjemeetmete koordineerimine ja tulemuste analüüs, taudi likvideerimiseks eraldatud riiklike ressursside suunamine ning riikidevaheline koostöö taudi edasise leviku tõkestamiseks.