Paprika ettekasvatamiseks kulub rohkem aega kui tomati puhul, sellepärast tuleb seeme külvata hiljemalt märtsi teisel poolel.

Paprikaseeme idaneb aeglaselt, vanem isegi kaks nädalat või kauem. Tärkamise kiirendamiseks võib seemet leotada ööpäev soojas vees. Parim idanemistemperatuur on 25° ringis.

Tärkamise järel hoidke külvi 4-5 päeva jahedamas (16-18°) kohas, et tõusmed välja ei veniks. NB! Alla 13° taimede areng seiskub.

Õige aeg pikeerida on siis, kui taimele on kasvanud 1-2 pärislehte. Paprikataim talub ümberistutamist halvasti, see peatab arengu 8-10 päevaks. Kõige parem on külvata turbatableti sisse või kasutada turbast pressitud külvikassetti. Sellist ümbrist ei pea pikeerides juurte ümbert ära võtma, piisab, kui mõnest kohast katki muljuda.

Istikud vajavad kasvuks palju valgust. Sobiv temperatuur on päeval 20-25°, öösel 4-5 kraadi vähem.


Tomatiistikute ettekasvatamist kütteta kasvuhoone jaoks on paras alustada umbes 20. märtsist. Külvake seeme turbasegu või liivase mullaseguga täidetud kassettidesse või pottidesse, vajutage kergelt kinni ja katke umbes sentimeetripaksuse mullakihiga. Anumatele pange idanemise ajaks niiskuse hoidmiseks kile või klaas, kõlbab ka tavaline ajaleht.

Sobiv idanemistemperatuur on 20-25°, siis tärkab seeme viiendal-kuuendal päeval pärast külvi. Tõusmete ilmumisel võtke kate ära ning pange külvinõu mõneks päevaks jahedamasse (15-18°) kohta.

Kui idulehed on end lahti löönud, pikeerige seemikud 5-6 cm läbimõõduga pottidesse, kuu aja pärast taas suurematesse (läbimõõt 10-12 cm).

Sobivaim kasvutemperatuur on u 20° ringis. Istikud vajavad väga palju valgust, muidu venivad taimed välja ja jäävad nõrgaks.


Tihedalt külvatud taimi tuleb pikeerimisel üksteise küljest lahti harutada, see vigastab juuri ja istiku areng jääb tükiks ajaks seisma. Nutikam on külvata ühte potti paar-kolm seemet, pärislehtede ilmumisel viletsamad taimed väikeste kääridega lihtsalt ära lõigata.


Pikeerimine on taimehakatise jaoks draama, sest osa juurestikust läheb kaduma ning istutamise järel jääb taim mõneks ajaks põdema. Seda ei juhtu, kui kasutate turbatablette. Kuiv turbatablett paisub pärast vette panemist 15-20 minutiga suure niidirulli suuruseks. Sinna külvakegi seeme. Turvast hoiab koos biolagunev ümbris.

Kui taim kasvab suuremaks, tõstke ta koos turbarulliga lihtsalt suuremassse nõusse mulla sisse.


Kuidas külvata

- Täitke anum mullaga.
- Tihendage muld.
- Tasandage mulla pind.
- Kastke muld pihustiga kergelt niiskeks.
- Külvake seeme.
- Katke külv liiva või vermikuliidiga.
- Niisutage uuesti pihustiga.
- Lisage etikett liigi ja sordi nimega, samuti kuupäev.
- Katke külv idanemise ajaks kile või klaasiga.

Kaktusemuld sobib ka külvidelebr>


Kaktustele ning teistele sukulentidele mõeldud turbamullasegud on kerged ja õhulised. Need sisaldavad rohkelt liiva/vermikuliiti/perliiti ja kergkruusa (põletatud savigraanulid), et muld laseks vett hästi läbi. Kuna sukulentidele ei meeldi rammus muld, on neile mõeldud segud suhteliselt toitainetevaesed.


Kerge, õhuline, toitainetevaene muld sobib ka lille- ja köögiviljaseemnete külviks. Nii saate toalillede istutamisest üle jäänud mulla otstarbekalt ära kasutada.