SVLi kultuurinõuniku Aare Hõrna sõnul ongi peamine mure selles, et kui teistesse omavalitsustesse saavad inimesed liikuda nii-öelda 360 kraadi raadiuses, siis Setumaal seda võimalust pole.

Hõrn toob välja, et näiteks 1980. aastate alguses käisid Meremäe koolis lapsed praegu vaadatuna teiselt poolt piiri. “Neid ei olnud palju, aga oli omajagu,” ütleb Hõrn. “Praegu poleks see enam lihtsalt võimalik.”

SVLi juht Margus Timmo toob välja tõsiasja, et ajal mil Eestis mõõdetakse kõike kas asustustiheduse, autode või mobiili- ja internetikasutajate arvu järgi, jääb Setumaa paratamatult kehvemasse seisu.

“Hetkel on selgelt välja öeldud, et hajaasustus on Eesti tingimustes perspektiiv,” märgib Timmo. “See tähendab, et järelikult peaks meil olema ka korralik teenindusvõrgustik. Meie puhul ei saa vaadata nii, et arvutame Eesti keskmise järgi, vaadata tuleks ka teisi näitajaid.”

Ta rõhutab, et paratamatult tulevadki ääremaadel kommunikatsioonid elaniku kohta võttes kallimad.

“Me ei saa aga kuidagi leppida sellega, et koondume kõik linna ja siis tuleb kõige odavam majandada,” deklareerib Timmo. “See läheks juba vastuollu inimõigustega.”

Ühtegi ametlikku dokumenti Setumaa eestvedajate mõttekäikude kohta veel pole, aga teema kui sellise üle on Hõrna sõnul korduvalt pead murtud.

Setumaa neli valda – Mikitamäe, Värska, Meremäe ja Misso – piirnevad ühest küljest Venemaaga, Misso vallal on teisel pool ka piir Lätiga.



VASTUKAJA

- Riigikantselei juhib tähelepanu, et möödunud nädala Maalehe artiklis “Tants Eesti valitsuse uue logo ümber” on ekslik lõik, mis puudutab vabariigi valitsuse visuaalse identiteedi konkursi tingimusi.

Konkursi tingimustes on kirjas: logo peab sisaldama väikest riigivappi ja ühtses logotüübis ametiasutuse nimetust (http://valitsus.ee/et/riigikantselei/riigi-ja-omavalitsuste-symbolid/valitsusasutuste-logo/logo-konkurss, kolmas peatükk). Artiklis viidatud lõik on sama veebilehe sissejuhatavast lõigust, mida ei saa võtta konkursi tingimustena. Ka on nii öeldud konkurssi ettevalmistavates kirjades ja konkursi väljakuulutamise käskkirjas.