Viies Saaremaa koolis – Valjalas, Orissaares, Lümandal, Salmel ja Kärlas − on sel kevadel eriti ohtralt näha ringi askeldamas mullaste näppudega õpilasi.

Projekti Growing Gastronauts ehk maakeeli “Sirguvad söögisellid” käigus saavad mürsikud oma käega seemned mulda panna ja neist saaki andvad taimed kasvatada.

“Viimase 20 aasta jooksul pole meil koolimaja juures peenraid olnud,” räägib Lümanda põhikooli õpetaja Pille Jõgi. “Nüüd täitub koolikoka unistus maitseainepeenrast.”

Lümanda kooli 4.−6. klassi õpilased rajasid mai algul kooli juurde peenrad ning külvasid salatit, tilli, söödavat hanemaltsa, porrut ning mitut värvi redist ja porgandit.

Hiljem külvati kõrvitsat ja kabatšokki ning istutati meloni- ja arbuusitaimed.

“See on nende oma peenrake, iga päev käivad vaatamas,” märgib õpetaja Jõgi, kes algul kahtles, kas maalapsed, kellel kodus aiamaa, on ikka koolipeenarde tegemisest huvitatud.

Praeguseks on näha, et huvi on suur, ja üks tüdruk peab lausa koolipeenarde blogi.

Redistest loodetakse juba kooliaasta lõpus saaki saada. Ülejäänud taimi lubasid külvajad suvel rohimas ja vajaduse korral ka kastmas käia.

Kõikidel koolidel on plaanis suvel korraldada vähemalt neli avatud aiapäeva, kus lapsed saavad üheskoos toimetada.

Isegi kartul panemata

Salme põhikooli peenrad tulevad haldusjuht Mare Poopuu aeda. Kuna suurem osa maast on sealkandis veel vee all, pole seni saanud peenraid rajada. “Isegi kartul on sõrvelastel veel maha panemata,” nendib ta.

See-eest külvasid algklasside õpilased potti päevalilleseemned ja kooliaasta lõpus saavad nad koos tunnistusega taimed koju kaasa. Sügisel selgub, kellel on kasvanud kõrgeim päevalill.

Tulemust võrreldakse Inglismaa ja Prantsusmaa partnerkoolide omadega. Algne mõte oli küll iga kuu aja tagant taimi võrrelda, kuid kliima on nii erinev, et kui mujal külvati, siis Eestis oli maa alles külmunud.

Salme peenardel plaanitakse kasvatada melonit, arbuusi, kõrvitsat, õunakujuliste viljadega kurke. Lisaks ootavad mahapanemist viis Prantsusmaalt toodud kartulit.

“Mõtlesime, et kasvataks natuke teistmoodi asju,” selgitab Poopuu. “Meil on nii maalapsed, et tavapärane ei pruugi neile huvi pakkuda. Pealegi on kooli juures harilik ürdiaed.”

Sügisel rajatakse õunaaed

Orissaare gümnaasiumis külvati Prantsusmaalt ostetud tomatiseemned ‘Sweetbaby’ juba aprilli algul pottidesse. Mai keskpaigaks olid need nii suured, et iga laps sai enda tomatitaime koju kasvuhoonesse viia. Inglased külvasid samu seemneid pea kolm nädalat hiljem.

Mai keskel tegid Orissaare 6. klassi õpilased valmis ka koolipeenrad ning külvasid ja istutasid sinna salatit, sellerit, artišokki, peterselli, tilli, basiilikut, lehtpeeti, redist, maisi ning õli-, ilu-, hilist, suvi-, taldrik-, spagett- ning muskaatkõrvitsat.

Ka Valjala põhikoolis külvati nii kõrvitsaid kui päevalilli. “Lapsed said Prantsusmaalt saadetud muskaatkõrvitsa seemned koju, sügisel võib igaüks oma nunnu võrdlemiseks tuua,” räägib õpetaja Siiri Saar.

Suuremalt võetakse kooliaed ette aga sügisel, plaanitakse rajada maheõunaaed. “Varasemast on paar õunapuud ja lapsed käivad sügiseti vaatamas, kas midagi on ka külge kasvanud,” selgitab Saar. Sügisel saab kooli 40. aastapäeva puhul iga klass istutada ühe ja õpetajad veel ühe õunapuu.

Kärla kool teeb oma peenra Praakli-Reediku mahetallu, kus suvel peenart hooldades saadakse rohkem teada nii mahepõllumajanduslikust looma- kui ka taimekasvatusest.



SIRGUVAD SÖÖGISELLID

Osaleb viis Saaremaa kooli

-Growing Gastronauts on kogemuste vahetamise ja mittevormilise õppe projekt, mis viiakse läbi viies Saaremaa maakoolis aastatel 2012−2013.

-Tegevusteks on peenarde rajamine koolis või lähikonna talus, talukülastused koos töötubadega, kokanduslikud ja tervislikku toitumist edendavad õpitoad, ka lapsevanemaid kaasav ettevõtmine “Taluturg kooli”.

-Üks eesmärke on ka koolilaste omavaheline sidumine suhtlusportaali kogemuste vahetamise
ja keeleõppe eesmärgil.

Allikas:http://esto-growinggastronauts.webnode.com/