Just sel ajal on ka tavaliselt nähtud kõige rohkem näkke ja virvatulesid. Paraku pole Eesti näkid kaunid mereroheliste juustega poolpaljad naised, neid on enamasti kirjeldatud pisikeste turtsakate vanamehekõbidena, kes kadedalt teelistelt väljapetetud aaretel istuvad ja inimesi mülkasse eksitada püüavad.

Näkkide ja kõige muu pärast on vanarahvas sookailu nimetanud päävalurohuks, peletanud taimega kirpe ja koisid ning hoiatanud lapsi maast-madalast sookailu õitsemise ajal soos magamise eest.

Iseäralik tugev lõhn tuleb sookailus leiduvast eeterlikust õlist, mis sellel taimel lendub kergemini, kui ühelgi teisel taimel meie maal.

Taim on suures koguses küll mürgine, kuid hirmunult sellest eemale hoida ka ei maksa - sookailul on tugev baktereid hävitav toime ja nii on teda kasutatud köha ja teiste hingamisteede haiguste puhul.

Kuid sookailust on abi saadud ka liigeste ja lihaste valu korral, kergesti ajab ta naha higile ja soodustab jääkide eritumist uriini kaudu. Ravimiks soovitatakse sookailu ülemisi varretippe koguda suve lõpul ja sügisel, sest siis on mürgiste ainete sisaldus väiksem, kuid mitmeid tinktuure ja võideid tehakse ka õitsevatest taimedest.

Reuma- ja liigesehädade puhul on taime kuumas vees hautatud ja valutavale kihale mähiseid tehtud.

Raamatus "Saialillesuvi" kirjutab Kalju Mandre, et sookailu õitsvaid latvu koos lehtedega on kasutatud ammustest aegadest köha, läkaköha, reuma, kondivalu, skrofuloosi korral ja diureesi suurendava vahendina.

Tõmmis

Võtta 1 tl sookailuürti, kl keeva vett, lasta mõni minut tõmmata. Jahutada ja juua 1/4 kl 3 korda päevas peale sööki.

Köha puhul juua sama teed soojalt, lisades pärnaõiemett.

Vann

Välispidiselt on sookailu kasutatud nahahaiguse vastu vannidena. Liitri keeva vee kohta võetakse 100 g sookailuürti, keedetakse 15 min ja kurnatakse vannivette. Vanne tehakse liht- ja vöötohatise korral 10 päeva.

Salv

Sookailuürti 1 osa, searasva 9 osa, kuumutada veevannil 20 minutit. Jätta üheks ööks seisma, siis uuesti korraks veevannile ja kurnata väikestesse purkidesse. Säilitada jahedas. Kasutatakse edukalt väliselt igasuguste närvivalude korral määrimiseks.

Tinktuur

Tinktuuriga hõõruda haigeid kohti radikuliidi ja artriidi korral.

Tinktuuri valmistamiseks võetakse 1 osa peenestatud ürti ja 10 osa alkoholi. Suletud anum panna sooja kohta vähemalt nädalaks, aeg-ajalt loksutada.

Seejärel kurnata ja hoida kaitstuna valguse eest.