Täielik vaikus saabus teele siis, kui suurvesi upitas kraavidest ja metsast teele jää, millest ei saanud enam autod läbi.

Kuusekäära tallu oleks saanud kas helikopteriga lennates või kanuuga kikerdades.

Kuna suurvesi pressis end Indrek Heina kinnitusel eelmise rekordaasta tasemele, tuli ka tänavu juba harjunud kombel loomade asemeid laudade ja plankudega üles tõsta. Kuusekäära 30pealine lambakari sai koha üsna lae all ja ega neil sealt kuhugi minna olegi – õu ju puha vee all.

“Meil siin juba aastate kogemus, midagi üllatavat ei ole,” sõnas Hein vesise elukorralduse kohta. Kergemad esemed on õues nööriga kinni seotud ning toiduvarud aegsasti
varutud.

“On leiba ja on õlut ning nüüd peaks hakkama ka vesi juba alla vajuma,” ei näinud Hein põhjust kurtmiseks.

Tipu küla elanik Anne Nurk rääkis eelmisel nädalal videos portaalile Soomaa.com, et nende maja ümber on isegi rohkem vett kui eelmisel aastal ning laudas tõstetakse loomi allapanu abil kõrgemale.

Soomaa rahvuspargi külastusjuht Rait Parts ütles, et tavaliselt tõuseb vesi kaks nädalat, püsib paar päeva kõrgel ning siis vajub taas kahe nädalaga alla.

“Suurimat kahju tekitavad veevood teedele,” sõnas ta. “Kuigi keelumärgid on ülal, kipuvad huvilised pehmele teekattele ning lõhuvad seda
veelgi.”

Eelmisel aastal jäi mitu autot kõrgvees hätta ning ka tänavu on Rait Parts juba vähemalt üht treileriga päästetud sõidukit näinud.

Tema sõnul ei oska autojuhid arvestada teedelt üle voolava vee jõu ja kiirusega, mis madalamapõhjalise sõiduki võib lausa kõrvale kanda.

“Praegu on meie suurimaks mureks külastajate ohutus ning kohalike elanike heaolu, kelle õuedele ja akende alla omapäi seiklejad paatidega kas tahtlikult või tahtmatult sisse sõidavad,” märkis Parts.

Spetsiaalselt on avatud vee­bileht suurvesi.soomaa.ee, millelt saab jooksvalt teavet olukorra kohta Soomaa rahvuspargis, samuti leiab sealt reeglid ujutusalal käitumiseks ning nimekirja matkakorraldajatest, kes on sõlminud rahvuspargiga hea tahte lepingu, et tagada kvaliteetne teenindus ja külastajate turvalisus.