Kultuuripealinnade projekti idee autor ja initsiaator Oliver Loode selgitas: „ Esimene, 2014. aasta soome-ugri kultuuripealinn on Bõgõ küla, mis asub Šarkani rajoonis Udmurdi vabariigis. Bõgõ võitis tiitli tiheda konkursi tulemusel, milles osales kaheksa kandidaati kuuest soome-ugri piirkonnast Venemaalt ja Eestist. Aasta jooksul korraldab Bõgõ üle 20 ürituse, nende seas kultuurifestivale, haridusprogramme ja maaturismi seminare. Kultuuripealinna aasta tähtsündmuseks on 18.-19. juulil toimuv soome-ugri rahvusköökide festival, kus osaleb ka esinduslik delegatsiooni Eestist.“

Läinudaastasel konkursil pakkus Bõgõ külale tihedat konkurentsi Eestimaa Obinitsa, kuid jäi siiski alla. Samas pole tänavu välistatud Obinitsa veelkordne kandideerimine. Ka mõned teised Eesti asumid on konkursi vastu huvi tundnud.

Aasta jooksul kahekümne viie miljonilist soome-ugri maailma esindav kultuuripealinn ei pea ilmtingimata asuma Ungaris, Soomes, Eestis või Venemaal. Pole välistatud näiteks mõni saamide asuala Norras või Rootsis, on selgitanud Oliver Loode. Kultuuripealinnaks on võimalik saada näiteks ka ungarlaste külal Slovakkias või Rumeenias.

Kultuuripealinna valijad on kokku leppinud, et kandideerida ei saa vaid riikide pealinnad ja Venemaa föderaalregioonide pealinnad.

Kultuuripealinn või selle regioon peab aasta jooksul korraldama vähemasti kaksteist kohalikku kultuuri tutvustavat üritust, millest vähemasti üks peab olema rahvusvahelise soomeugrilise haardega
Nagu ka eelmisel aastal, toimub tänavune konkurss kahes voorus: 1. voorus esitatavad kandidaadid kirjalikud taotlused (tähtaeg: 31.5.2014) ja 2. voorus valib žürii võitja kolme tugevama kandidaadi elavate esitluste põhjal. Konkursi 5-liikmelises žüriis on Sampsa Holopainen (Soome), Nina Beljajeva (Udmurtia), Mart Meri (Eesti), Ville Ropponen (Soome) ja Peter Aranyi (Ungari). Soome-ugri kultuuripealinna 2015 tiitel antakse üle hõimupäeval, 18. oktoobril Bõgõs.

Soome-ugri kultuuripealinna 2015 konkursi detailsed materjalid on saadaval programmi veebist www.uralic.org inglise ja vene keeles.