Saatesari, mis põhineb maailmakuulsal formaadil “Pop Idol”, jõudis eestlasteni 2007. aastal, mil meie esimeseks superstaariks sai Birgit Õigemeel, kes oli finaalis parem Luisa Värgist.

2008. aastal jõudsid muusikalisse lõpuheitlusse Arno Suislep ja Jana Kask, kust võitjana väljus Jana Kask.

Järgmisel, 2009. aastal, seisid superfinaali laval Birgit Varjun ja Ott Lepland; Ott võitis ning just sellest saatest sai alguse tema tähelend suurtele lavadele, mis tänavu tipnes võimsa esitusega Eurovisioonil.

Sarja neljanda hooaja täheks tõusis 2011. aastal Liis Lemsalu, kes kogus televaatajate poolehoiu Artjom Savitski ees.

Tänavu detsembris saab siis tuule tiibadesse Eesti viies superstaar, kellele kuulub lisaks uhkele tiitlile ka plaadileping Universal Musicuga ning 10 000eurone auhinnaraha.

* * *

Eelvoorud Narvas ja Viljandis on praeguseks juba toimunud, Tartus ja Tallinnas seisavad need veel ees. Viiendal hooajal kingivad saatesse pürgijatele ihaldusväärseid kollaseid kaarte kohtunikud Maarja, Mart Sander ja Mihkel Raud. Hetkel veel kõhklevatele, kuid siiski lauljakarjäärist unistavatele 16−35aastastele noortele kuluvad kohtunike nõuanded kindlasti marjaks ära.

Mida soovitada neile, kes väga tahavad saates osaleda, kuid ei leia endas julgust eelvooru tulla?

Maarja: Kui soov on, siis tuleb lihtsalt leida ka jõud ja tahtmine saatesse minna. Mina soovitan otsida hea loo, seda korralikult harjutada ning ette valmistada − siis kõik õnnestubki. Hea loo valik on juba pool võitu. Seejärel tuleb juba meil, kohtunikel, otsustada, mis edasi.

Mihkel Raud: Lauljatele, kes tahavad tulla, soovitan kindlasti tulla, sest kunagi ei tea – need, kes arvavad, et nad midagi väärt pole, on tihtilugu rohkem väärt kui need, kes arvavad end seda olevat. Ja teiseks − kui nad juba kohale tulevad, siis mitte väga muretseda ning jääda iseendaks.

Millised omadused on superstaariks pürgivale lauljahakatisele olulised?

Mart Sander: Eks oluline on ikka see salapärane staarikvaliteet, kuid arvan, et ilma lauluoskuseta ei tule mitte midagi, ükskõik, milline staarifaktor sul ka on. Siis tasub saada staariks mõnel muul alal. Ootan eelkõige huvitavaid ja fantaasiarikkaid etteasteid.

Aga kuidas head lugu valida?

Maarja: Kõige tähtsam on, et lugu endale meeldiks ja sobiks. Kuna aeg, mil laulja meie ees seisab, on piiratud, võiks valitud looga end parimast küljest näidata. Oluline on, et esitaja end eelvoorus üles astudes enesekindlalt tunneks.

Mihkel Raud: Inimene peaks valima sellise loo, mis talle meeldib − see ongi ainus tingimus. Tihtilugu üritavad noored võluda meid looga, mis võimaldab maksimaalselt vokaalseid oskuseid näidata, see huvitab mind suhteliselt vähe. Mina tahan, et inimene usuks sellesse, mida ta laulab, ja kui ta tõesti usub, siis paistab see ju välja.

Mart Sander: See peaks olema lugu, mis mingil määral heliseb kuulaja kõrvas kaasa. Huvitav on ju tulla rahva ette mõne enda kirjutatud looga, kuid kui žüriil ega vaatajal pole sellest aimu ning keegi ei oska seda mõttes kaasa laulda, võib üritus jääda vaid mõttetuks nootide jadaks, mis ilmselt ei jõua ei meie ega kuulajate südameisse. Vast pole mõistlik valida ka hetke kõige kuumemaid raadio­hitte, sest kui neid ühe õhtu jooksul korduvalt kuulata, kaob lõpuks igasugune sära. Samuti ei maksaks tulla räppima ega hip-hoppima, sellest ei saa asja.

Kui oluline on viisi pidada?

Maarja: Kindlasti on viisipidamine oluline, kuigi alati pole see staariks saamisel määrav. Maailmas on ju ka neid kuulsaid lauljaid, kes võib-olla pole kõige tugevamad viisipidamises, kuid suudavad siiski saalid välja müüa, sest neil on olemas eriline staarikarisma. Samas mina kohtunike seas seisan jätkuvalt selle eest, et edasipääseja võiks siiski viisi pidada.



SAATEJUHID

Vennad Henrik ja Karl-Andreas Kalmet

Läbi aastate on superstaarisaatega seoses palju kõneainet tekitanud värvikad saatejuhtide paarid, nende seas on olnud nii nais-, mees- kui segapaare, näiteks Aigi Vahing ja Jüri Nael, Ott Sepp ja Märt Avandi, Ithaka Maria Rahula ja Tanel Padar ning Evelin Võigemast ja Hele Kõre.

Kunagi varem pole aga saadet juhtinud ühe pere liikmed ehk vennad nagu tänavu. Hetkel veel vähetuntud, kuid talendikatest Henrik (pildil vasakul) ja Karl-Andreas (pildil paremal) Kalmetist saavad peagi rahva uued lemmikud. Vennad Kalmetid lõpetasid tänavu kevadel Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Lavakunstikooli
25. lennu ning töötavad Tallinna Linnateatris näitlejatena.

EELVOORUD

Tallinnas ja Tartus

- “Eesti otsib superstaari” Tallinna eelvooru oodatakse lauljahakatisi 25. ja 26. augustil Solarise keskuses.

- Tartu eelvoorud toimuvad 1. ja 2. septembril Tasku keskuses ja Dorpati konverentsikeskuses. Eelvoorud algavad kell 10 ning kandideerimiseks on vaja täita ankeet TV 3 kodulehel http://superstaar.tv3.ee/