Seisaku alguseks nähti ette kell 4 öösel ja see peaks otsa saama kell 2 öösel vastu reedet.

Kuidas tänane päev linnaliikluses välja näeb, ei tahtnud Rõõmussaar ennustada. “Kuid kuna streik on streik, on parem arvestada sellega, et trammid ja trollid ei liigu,” hoiatas ta.

Bussid teeservas ei seisa

Bussid on ametiühing täna lubanud seisma jätta ka Järvamaal, seda kl 10–15. Liinid sõidetakse küll lõpuni ja busse teeservale seisma ei jäeta.

AS Atko Transi tegevdirektori Kalle Saviste sõnul tuleb mõista, et streigivad siiski bussijuhid, mitte ettevõte. Ta ei välistanud ka võimalust tuua liinidele busse teistest maakondadest. “Ametiühinguga saavutasime siiski kokkuleppe, et liinid, mis teenindavad õpilasi ja eakaid, on kindlasti käigus,” sõnas ta.

Kolmetunnisest streigist on teada andnud ka AS Atko Gruppi kuuluva bussifirma AS MTG töötajad Pärnus (kella 13–16).

Sealse juhataja Kalvi Murro sõnul selgub tegelik olukord vahetult enne tööseisaku algust.

Alles täna selgub ka, millises mahus täitub raudteelaste lubadus, mille kohaselt ei veere streigipäeval Eestis ükski vagun.

Streigiteate on andnud kogu päevaks Edelaraudtee, Elektriraudtee ja Eesti Raudtee kollektiivlepingu nimel võitlevad töötajad.

Eesti Raudteelaste Ametiühingu streik pidi plaanide kohaselt algama südaööl. Ametiühingud on lubanud streikijate nimekirja avalikustada alles pool tundi enne seisaku algust.

Lõplik otsus asjade käigu kohta tehti eile õhtul.

Rongid liiguvad ... võib-olla

Raudtee-ettevõtted on lubanud teha kõik, et liiklus säiliks. “Usume, et suudame liikluse elus hoida, iseasi, mis toimub operaatorite juures, kelle töötajad on samuti lubanud streigiga ühineda,” sõnas Eesti Raudtee pressiesindaja Urmas Glase.

Glase kummutas ka linnalegendi, mille kohaselt pannakse vedureid juhtima paaripäevase kiirväljaõppe saanud inimesed.

“Vedureid juhivad siiski vedurijuhid,” kinnitas ta.

Neid, kes on otsustanud streikida, ümber veenda ei üritata. “Siiski on tegu torm Monika sarnase olukorraga. Ehk siis kellel pole vaja hädasti sõita, võiks plaanida oma käigu mõnele teisele päevale,” soovitas Glase.

Reedel kavatseb streigiga liituda 800 energeetikut, kes plaanivad vähendada Narva Elektrijaamade koormust poole võrra. Streik on kavandatud hommikul seitsmest õhtul seitsmeni.

Narva Elektrijaamade juht Tõnu Aas on öelnud, et elektrivarustuse peaks tagama välisühendus ning elektrita streigi pärast Eesti ei jää.

Lambid ilmselt ei kustu

Aas rõhutas, et omavoliliselt ei tohi ei ametiühingud ega ka töötajad Narva elektrijaamade tootmist vähendada. “Selline tegevus on ebaseaduslik ja lubamatu ka streigi puhul,” rõhutas ta.


STREIGIAKTSIOONID

Mis juhtus sel nädalal?

- Nädala alguses streikisid Narva ja Saaremaa bussijuhid.

- Kolmapäeval ei toimunud õppetööd paljudes Eesti koolides. Esialgsetel andmetel jättis koolides ja lasteaedades töö seisma üle 16 000 pedagoogi.

- Mitmel pool, näiteks Tallinnas Vabaduse väljakul, Viljandis Vabaduse väljakul ning Tartus haridus- ja teadusministeeriumi hoone ees koguneti miitingutele.

- Keila õpetajad sõitsid rongiga Tallinna meelt avaldama.

- Paides kohtusid streikivad õpetajad kolmapäeval haridusminister Jaak Aaviksooga.

- Kolmapäeval toimus paljudes haiglates tunniajane tööseisak, korraldati koosolekuid ja pikette.

- Tartus korraldasid kolmapäeval õpetate toetuseks meeleavalduse bussijuhid, millel osalesid aga ka päästjad. Kiirabijaama väravas piketeerisid kiirabiautojuhid.

Allikas: internet