Kliiniliste uuringutega Eestis ja Venemaal on tõestatud, et TENSIA bakter mõjutab soodsalt südame-veresoonkonna tööd. TENSIA on Eesti päritolu: see laktobatsilli tüvi saadi tervelt lapselt Eesti–Rootsi teadusuuringute käigus.

Eriliste omadustega TENSIA bakter on meie toidulauale jõudnud E-Piim Tootmine AS-i Südamejuustu Harmony kaudu. E-Piim kasutab bakterit TPTAKi litsentsi alusel E-Piim ekspordib Südamejuustu Venemaale ja teistesse välisriikidesse.

TPTAK-i juht Ene Tammsaar: “TENSIA mõju inimese tervisenäitajatele on testitud kliinilistes rakendusuuringutes ligikaudu 650 vabatahtlikul täiskasvanul alates 2007. aastast. TENSIA on mitmekülgselt uuritud ja arendatud probiootikumiks TPTAK-i ja Tartu Ülikooli mikrobioloogia ja biokeemia instituutide viljakas koostöös”.

Leiutise autorid on Epp Songisepp, Marika Mikelsaar, Merle Rätsep, Mihkel Zilmer, Pirje Hütt, Meeme Utt, Kersti Zilmer, Janne Üksti ja Siiri Kõljalg. Bakter on deponeeritud Saksamaal kultuurikollektsioonis Deutsche Sammlung von Mikroorganismen und Zellkulturen GmbH (DSM 21380). L. plantarum TENSIA on unikaalne probiootikum, mis tekitab antimikroobseid ühendeid – piimhapet, äädikhapet, konjugeeritud linoolhapet (CLA), vesinikperoksiidi (H2O2), lämmastikmonooksiidi (NO) ja erilisi vererõhku mõjutavaid peptiide ning polüamiine.

TENSIA bakter on pälvinud ka mitmeid auhindu:

- Eriauhind Helsingis 2009 EUWIIN (European Union Women Inventors’& Innovators’ Network) konverentsil ja naiste leiutiste näitusel.
- Kuldmedal Koreas rahvusvahelisel leiutiste näitusel KIWIE 2009 (Korea International Women Inventions Exposition 2009).
- Soome Kvaliteedühingu innovatsiooni auhind 2010.a. (kusjuures Tensia omadusi hindasid eelnevalt Soome teaduseksperdid).