See on astronoomilise sügise algus, lõunapoolkeral algab täna kevad ja põhjapoolkeral sügis.

Sügisesest pööripäevast alates ületab öö pikkus põhjapoolkeral päeva pikkuse, lõunapoolkeral aga ületab päeva pikkus öö pikkuse.

Sügisene pööripäev rahvakalendris

Rahvapärimus ei kõnele sügisesest ega kevadisest astronoomilisest pööripäevast kuigi palju. Need n-ö poolpööripäevad aitavad eeskätt ennustada eeloleva aastaveerandi ilmasid, kuid sedagi üsna vähesel määral.

Üldiselt on usutud, et kustkandist puhub tuul pööripäeval, sealt puhub ta terve sügise või talve. Haljalas on öeldud, et tuul teeb pööripäeval pesa. Päripäeva pöörav tuul võib ennustada pehmet talve, kalakohast puhuv tuul head kalasaaki.

Saartel pole soovitatud pööripäeval lammast pügada ega villa kedrata, sest siis jäävad lambad haigeks.

Vastseliinas on arvatud, et kõik väikese eläjä – mutukad ja putukad – lähevad pööripäeval oma talvitumispaika. Helmes taas on arvatud, et pööripäeval sündinud inimese elukäik saab olema heitlik.

Tähelepanuväärne on, et pööripäevi teadsid esivanemad küll väga hästi, kuid pühitsesid hoopis neile järgnevaid päevi. Erinevalt talvisest ja suvisest pööriajast on kevadine ja sügisene pööripäev maarahva pärimuses esindatud usna tagasihoidlikult.

Maarahvas on pidanud sügiseseks ja talvisekski posti- ja pööripäevaks hoopis kasupäeva (29.09.) ja kolletamispäeva (14.10.). Nende päevade uskumused, tavad ja ended kõnelevad uue aja algamisest.

Vananaistesuvi - tuleb või mitte?

Termin vananaistesuvi pärit USA ja Kanada keskosast, kus seda aega kutsutakse Indian Summer ehk indiaani suvi. Euroopa ja Ameerika vananaistesuvi pole päriselt võrreldavad.

Eestis on pikem kuivaperiood septembris-oktoobris haruldane, Ameerikas saabub Indian Summer igal aastal regulaarselt. Seal on september-oktoober tavaliselt kuivem kui juuli-august ning päevatemperatuurid ei lange järsult, ent tulevad varajased öökülmad. Nii et tegemist on pigem karge ilmaga.

Üldiselt mõistetakse Euroopas vananaistesuve all septembris või oktoobris mitmepäevast soojade päevade ja kargete öödega ilma, mille põhjuseks on blokeeriv kõrgrõhkkond. Muutlik ja sajune ilm, mis võib küll väga soe olla, ei kvalifitseeru vananaistesuveks.

Kas meil on tänavu vananaistesuve loota? Tähetark Igor Mang, kes üldiselt ilma ennustamisega ei tegele, arvab, et on küll.

Ilmateenistus on kuu algul ennustanud, et 20. septembri paiku on kõrgrõhkkonna tugevnemise korral võimalik külmema õhumassi sissetung, mis toob kaasa öökülmaohu.

Neljapäeval (24.09.) püsib Venemaa kohal kõrgrõhuala ja selle lääneserv ulatub Balti riikide kohale. Skandinaavia püsib aga madalrõhkkonna mõjusfääris. Kahe rõhuala piirimail kandub lõunavoolus soe õhumass Läänemere ümbrusse. Niiskust lisandub alles õhtuks ning seetõttu on öö ja ka suurem osa päevast sajuta. Saartele jõuavad aga õhtuks vihmapilved ning liiguvad sealt edasi mandrile. Puhub lõuna- ja kagutuul 3-8, rannikul võib pärastlõunal veidi tugevamaid puhanguid teha. Saartel pöördub aga õhtul tuul edelasse ja tugevneb 8-13 m/s. Õhutemperatuur on öösel 8..13, päeval 17..22°C.

Reede (25.09.) öö hakul madalrõhulohk ühes sadudega eemaldub. Päeval on vaid üksikute vihmahoogude võimalus (tõenäosus 25-50%). Õhtul suureneb vihma võimalus eelkõige Kagu-Eestis. Tuul puhub valdavalt edelast ning ulatub rannikul puhanguti 12, vastu Läänemerd 14 m/s. Õhutemperatuur öösel 9..14, päeval 15..20°C.

Laupäeva (26.09.) kannab lõuna-edelavool niiskust enam idapoolsetesse maakondadesse (saju tõenäosus 75-90%) ja seal võib ka sadu tugev olla. Lääne-Eestis on vihmahooge hõredalt (saju tõenäosus 25-50%). Läänekaare tuul on rannikul tugevam. Õhutemperatuur öösel 8..13, päeval 13..17°C.

Pühapäeval (27.09.) koondub madalrõhkkond enam Soome, samal ajal laieneb üle Läänemere kõrgrõhkkonna serv. Öösel on vihma võimalus väiksem, päeval on laiguti üürikesi sajuhooge (saju tõenäosus valdavalt kuni 25, kohati 50%). Tuul puhub öösel enamasti edelast, päeval läänest ja loodest ning tugevneb. Märksa jahedama õhumassi sissetungi tõttu langeb temperatuur öösel 4..9, rannikul kuni 13°C-ni, päeval on 13..15°C.

Esmaspäeval (28.09.) jätkub kõrgrõhkkonna aeglane tugevnemine. Kuid kõrgemates õhukihtides püsib madalrõhkkonna mõju ning seetõttu kohatiste vihmahoogude võimalus püsib (tõenäosusega 25-50%). Puhub valdavalt lääne- ja loodetuul. Õhutemperatuur öösel 4..9, rannikul kuni 12, päeval 11..14°C.

Teisipäeval (29.09.) muutub kõrgrõhkkond mõjusamaks ja ilm on suuremal osal Eestist sajuta (üksikuis paigus tõenäosus 25-50%). Tuul pöördub põhjakaarde. Õhumass on jätkuvalt külm. Temperatuur langeb öösel 2..7, rannikul kuni 11°C-ni, päeval on sooja 11..14°C.