Otse vaatajate ees lahti rulluvad lood tõestavad, et kõik on võimalik ja inimese hingerahu nimel ei tohiks välistada ühtki võimalust. Saladuseks ei jää selles sarjas miski isegi siis, kui lõplik tõde tundub esialgu uskumatuna. 

"Uus sari paelub eelkõige kahe põneva komponendiga, milleks on erakordselt haaravad ja saladuslikud kodumaised lood ning rahvusvaheliselt tunnustatud selgeltnägijate tegevus neid lugusid lahendades," selgitab saatejuht Urmas Eero Liiv. Ta lisab, et "Appi tuleb selgeltnägija" sunnib juurdlema elu põhiküsimuste üle ja märkama hädas olevat inimest.

Urmas Eero Liiv on olnud sarja valmimise juures idee sünnist kuni materjali montaažini, mis tähendab, et ta on kõige õigem inimene ka TeRa küsimustele vastama.

           

Mida "Appi tuleb selgeltnägija" endast kujutab?

Uus sari pole võistlus, nagu seda oli "Selgeltnägijate tuleproov", ehk et selle sarja lõpus parimat selgeltnägijat välja ei selgitata. Igas saates lahendavad end juba eelnevalt tõestanud ja rahvale tuntud tegijad kaks reaalset lugu.

Kes on sarjas osalevad selgeltnägijad?

Saates osaleb neli tuntud tegijat, kelle võimed on siiani hämmastanud peamiselt Venemaa ja Ukraina televaatajaid. Samas on tänu TV 3s nähtud Vene "Selgeltnägijate tuleproovile" kolm neist tuttavad ka Eesti televaatajale. Saates astub vaatajate ette Ameerika kuulus teadmamees Veet Mano, kes oli Vene selgeltnägijate tuleproovi 13. hooaja finalist, kuid kes kohtub inimestega kõikjal maailmas ja püüab neid aidata. 

Samuti näeb Aljona Orlovat, šarmantset Moskva daami, kes on meile tuttav "Selgeltnägijate tuleproovi" esimesest hooajast, kus ta vaatajaid oma eriliste võimetega üllatas. 

Juhtumeid lahendab ka Deniss Holodnitski, noor maag Moskvast, kes on enda väitel juba lapsest saadik suutnud kontakteeruda hauataguse maailma ja surnutega. Meie televaatajale on Deniss tuttav Vene selgeltnägijate sarja teisest hooajast. 

Neljandaks sensitiiviks on Ilona Kaldre, Eesti juurtega võimekas tunnetaja, kes on uskumatu eduga esinenud rahvusvahelistes selgeltnägijate tuleproovides ja osalenud ligi 60 episoodis Ukraina-Vene saatesarjas "Juurdlust viivad läbi sensitiivid".

Kui hästi nad eestlaste aitamisega hakkama saavad?

Lugude lahendamise jälgimine on väga huvitav ja teistmoodi kogemus. Sõltumata sellest, millise lõpptulemuseni jõutakse, jääb rõhuv enamik saatesse kirjutanutest saavutatuga ülimalt rahule ning selgeltnägijate külaskäik mõjub vabastavalt ja lepitavalt. 

On oluline, et lugude saatjad ise on eelhäälestuselt äärmiselt avatud ja usuvad selliseid asju siiralt. Ja usk, nagu me teame, ei allu mingile skeptilisele loogikale, ning inimesed saavad tõesti abi. 

Kuid sarja jooksul näeme ka mõnda juhtumit, kus selgeltnägijate vastustega ei olda kategooriliselt nõus ja lahku minnakse pettunult ning raskelt.

Millised on selgeltnägijad inimestena, kaamera taga suheldes?

Inimestena on kõik väga meeldivad, seltskondlikud ja avatud inimesed. Ida-Virumaal elav Ilona on kohaliku eluga hästi kursis, kuid Moskvast tulnud Denissile ja Aljonale avaldasid sügavat muljet nii Eesti kui ka eestlased. Nad ei väsinud imestamast, kui ilus on meie maa ja kui stiilne tundub neile siinne elu. 

Kui sõitsime mööda Eestit ringi, siis olid nad samas hämmastunud, kui vähe autosid on teedel ja kui vähe inimesi siin elab. Veet Manoga seoses tuli mulle aga täieliku üllatusena tema suur populaarsus - igas avalikus kohas leidus inimesi, kes tulid teda kallistama ja koos pilti tegema. Kusjuures keegi juurdetulijatest ei tahtnud temalt midagi teada saada

Kuidas leiti need inimesed, keda sarjas aidatakse?

Üleskutse oma murele lahendust leida ja vastavas sarjas osaleda esitati juba eelmise ehk 2012. aasta kevadel. Toimetusse saabus üle 300 kirja, millest vaataja ette jõuab ligi 20 lugu paljudest Eesti paikadest. 

Milliseid lugusid siis näha saab?

Lood on seinast seina. On ülimalt traagilisi, mis on seotud laste kohutavate surmadega, kuid on ka kergemaid, võiks isegi öelda, et lõbusaid katsumusi, milles saatesse pöördunu tahab teada midagi veidralt müstilist. Igatahes on kõik lood sellised, mis pälviksid huvi ka ilma selgeltnägijate külaskäiguta.

Milliseid kummalisi ja seletamatuid asju võtetel juhtus?

Sellele kõigele saab vaataja kaasa elada juba sarja jälgides. Mina ise üllatusin kümneid kordi, sest kuigi olen pigem skeptik, ei leidnud ma nii mõnigi kord toimuvale mingit mõistlikku seletust.

Kindel on see, et meie sarjas osalevad sensitiivid oskavad inimesi ja olukordi lugeda oluliselt osavamini, kui enamik meist. Nad oskavad jõuda järeldustele, mis tunduvad olevat küllaltki tõenäolised.

Millistel juhtudel soovitaksite selgeltnägijatelt abi otsida?

Selle otsuse jätaksin ma kindlasti inimese enda teha. Nagu juba eespool mainisin, on kõige tähtsam inimese enda usk. Puhtmatemaatiliselt siin asjale läheneda ei saa. Palju on ette heidetud, et sellised saated vaid lollitavad inimesi, kuid ma isiklikult olen teisel seisukohal. Kui keegi saab tõesti abi, lepitust ja hingerahu, siis ei ole vahet, milliste vahenditega see saavutati.