Tänavu ei avatud Alatskivil enam 10. klassi ning keskkoolist saab ajalugu 2018. aastal, mil lõpetab praegune 11. klass.

Tõrva sõnul on väikese õpilaste arvuga maagümnaasiumide eluspüsimiseks kõige tähtsam saada toetust õpetajate palkadeks, sest õpilaste pearahast selleks ei jätku ja seaduste järgi ei tohi nad selleks kasutada põhikooli jaoks mõeldud palgaraha.

Maaleht kirjutas 2014. aastal, et kohapeal loodud MTÜ Alatskivi Kogukonna Arenguselts innustas kooli gümnaasiumiosa päästmiseks kogukonda ja kooli vilistlasi annetusi tegema ja koguti üle 9000 euro. Lisaks võtsid valla ametnikud ja allasutuste töötajad kooli nimel kaks nädalat palgata puhkust. Kõike seda seepärast, et riigilt tuli väikesevõitu Alatskivi keskkooli gümnaasiumiosa õpetajate palkadeks vaid 50% vajaminevast ja puudu jäi 40 000 eurot. Vallal ei jagunud niipalju lisaraha, et puudujääv õpetajate palgaraha täiel määral ise maksta. Ent selline meeleheitlik pingutus ei saanud kesta aastaid.

„Õpetajate palgaraha puudus oli just see, mis viis lõpuks ka meie gümnaasiumiosa sulgemise otsuseni, kõige muuga saime sinnamaani ja oleks ka edaspidi ise hakkama saanud,“ selgitab vallavanem.
Hiljuti võeti Alatskivil vastu otsus, et aidatakse majanduslikult neid peresid, kel lapsed ei saanud nüüd enam oma koolis gümnaasiumiteele astuda.

„Iga kuu maksab vald neile 13 lapsele, kes tänavu õpivad mujal, kuna keskkooli meil enam ei ole, 50 eurot,“ märgib Tõrva.